Interview over visagie opleiding


De 22-jarige Manuela heeft de visagistenopleiding bij Dik Peeters, een particuliere opleiding, in Amsterdam afgerond. Hier kreeg zij 13 weken les om visagist te worden, tijdens de opleiding wisselden theorie en praktijk elkaar af. Ik interviewde Manuela over de particuliere visagie opleiding die zij heeft gevolgd.

Wat is het verschil met een reguliere opleiding en deze?
“De particuliere visagistenopleiding duurt maar 13 weken. Ik kreeg dan 1 dag per week les, maar dan wel van ’s ochtends 10 uur tot ’s middags 5 uur. Nog een verschil met deze opleiding en een reguliere opleiding is dat ik maar met 12 man in de klas zat. De leeftijden waren erg verschillend, de één was 17 jaar en kwam net van de middelbare school, terwijl de ander ver in de 30 was.”

Hoe ben je terecht gekomen op deze opleiding?
“Ik ben via internet gaan zoeken naar visagie opleidingen. Daarvoor heb ik gekeken welke opleiding goed aangeschreven stond en zo ben ik bij Dik Peeters terecht gekomen. Op deze particuliere opleiding waren veel positieve reacties en was mijn keuze snel gemaakt.”

Kan iedereen deze opleiding volgen?
“In principe kan iedereen de particuliere opleiding voor visagie volgen. Het belangrijkste is dat je interesse in make-up hebt, maar het is niet zo dat je een speciale vooropleiding gedaan moet hebben. Zelf heb ik hiervoor iets heel anders gedaan, namelijk SPW.”


Wat zijn de kosten voor de opleiding?
“Voor de opleiding betaal je €3.090 schoolgeld. Bij het schoolgeld zit wel een startpakket inbegrepen, dat bestaat uit alle spullen die je voor de opleiding nodig hebt. Toch wil je gaandeweg wel je pakket uitbreiden met meer kleuren en verschillende foundations en kwasten.”

Waarom heb je voor een privéopleiding gekozen?
“Omdat een gewone opleiding veel langer duurt, daar ben je al gauw een heel schooljaar mee bezig. Bovendien stond de visagie opleiding die ik heb gevolgd veel beter aangeschreven dan bijvoorbeeld het ROC. Met een diploma van deze opleiding op zak, is er veel meer werkgelegenheid doordat je eerder wordt aangenomen. Wat mij erg aansprak, is dat ze bij mijn opleiding tot 2 jaar nadat je geslaagd bent je e-mails sturen met opdrachten waarvoor je je kunt inschrijven. De opdrachten kunnen onbetaald of betaald zijn, maar zo blijf je bezig met het beroep.”

Wat voor vakken kreeg je?
“De eerste helft van de dag kregen we echt theorie, over de vorm van het gezicht, huidtypes en vormen van ogen, en ‘s middags voerden we in de praktijk uit wat we die ochtend geleerd hadden.”

Moest je zelf voor modellen zorgen?
“We moesten elke week zelf voor modellen zorgen. Het beste was als je zoveel mogelijk verschillende modellen had, soms hadden we een les speciaal voor de donkere huid, dus dan nam je een donker model mee. Maar ook modellen met een oudere huid en mannen moesten meegnomen worden. Het ging dan om 1 of 2 modellen per week.”


Wat ben je na je opleiding gaan doen?
“Ik heb tijdens mijn opleiding gewerkt bij een drogist en daar werk ik nu nog steeds. Ik kan klanten nu veel beter adviseren en wordt er ook vaak door mijn collega’s bijgeroepen als er een vraag is over make-up. Ook heb ik weleens wat gedaan voor vriendinnen en heb de make-up verzorgd voor een sweet 16 feest.”

Wat voor make-up draag je zelf op een doorsnee dag?
“Als ik naar mijn werk ga draag ik een beetje foundation, blush, oogschaduw, oogpotlood en mascara. Best veel eigenlijk.”

Wat mag absoluut niet in een make-up tasje ontbreken?
“Mascara! Dat mag in geen enkel make-up tasje ontbreken.”