Manieren om acne littekens te behandelen


Acne is erg vervelend, maar nog vervelender zijn de littekens die je er soms aan overhoudt. In dit artikel staan daarom 8 manieren om acne littekens te behandelen. Maar let er wel op dat het belangrijk is om advies te vragen aan een specialist voordat je een behandeling ondergaat.

Crèmes

Er zijn veel crèmes te vinden die de littekens van acne helpen te verminderen. Een crème die bijvoorbeeld goed schijnt te helpen is Biodermal littekencrème. Natuurlijk zijn er op het internet veel reviews over verschillende littekencrèmes te vinden, maar vergeet niet dat elke huid anders reageert.

Siliconen

Waarschijnlijk doet de naam je denken aan borstimplantaten, maar gels en crèmes met siliconen kunnen goed gebruikt worden om acne littekens minder te laten opvallen. Ook kan het de jeuk en irritatie die soms gepaard gaat met deze littekens doen verminderen. Deze behandeling moet vaak herhaald worden, maar heeft daarna meestal een permanent resultaat.

Microdermabrasie

Microdermabrasie kan vooral effectief zijn bij kleine littekens op de opperhuid. Bij deze methode worden er microkristallen met een speciale vacuümzuigkracht langs de huid gezogen. Hierdoor komen oude en doden huidcellen los en worden deze afgevoerd. De huid herstelt zich vanzelf, maar kan er tot ongeveer 2 dagen na de behandeling rood uitzien.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling is een bekende manier om acne littekens te verminderen. Door het deels verdampen van de opperhuid rond de littekens, kan er een egalere gezichtshuid ontstaan. Vooral bij kleine littekens kan dit erg effectief zijn.

Opvullen

De opvul methode kan worden gebruikt bij putjes als het gevolg van acne. Deze putjes, ook wel ice-pick of appelboorlittekens genoemd, worden dan door middel van een filler opgevuld. Dit is een effectieve, maar niet permanente manier voor het verminderen van deze littekens.

Chemische peeling

Een chemische peeling schijnt erg effectief te zijn voor het behandelen van acne littekens. Bij deze behandeling brengt een dermatoloog een vloeistof met chemicaliën aan, die er voor zorgt dat een laag van de huid er als het ware af wordt geschuurd en gaat vervellen. Het is wel een redelijk pijnlijk en na de behandeling zal de huid er rood en opgezwollen uitzien, maar dit trekt meestal naar ongeveer 2 dagen weer weg. Ook is het belangrijk de huid na de behandeling minstens 6 maanden goed te beschermen tegen de zon, het is daarom het beste dit in de herfst of winter te laten doen.

Cryotherapie

Deze behandeling kan worden gebruikt tegen verdikkingen op de huid als gevolg van acne. Bij Cryotherapie worden deze littekens ofwel verdikkingen met een vloeistof bevroren. Het nadeel van de behandeling is, dat er een nieuw litteken kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan verkleuring van het huidoppervlak. Kortom, het is geen perfecte uitkomst, maar voor sommige mensen maakt het wel een groot verschil.

Chirurgische verwijdering

Bij diepe acne littekens wordt door dermatologen soms verwijdering door middel van een chirurgische ingreep geadviseerd. Het diepe acne litteken wordt dan verwijderd, waarna een kleiner litteken ontstaat. Ook kan de ligging van het litteken soms een beetje worden gewijzigd.

Voorkomen

Het beste is natuurlijk om acne littekens te voorkomen. Probeer van je puistjes af te blijven, want als je ze uitdrukt zorgt dat voor littekens en daarbij wordt de acne dan juist erger. In dit artikel kun je lezen hoe je puistjes kan helpen voorkomen.