300.000 slechte borstimplantaten verkocht


De afgelopen tijd is er veel ophef ontstaan over de borstimplantaten van het bedrijf Poly Implant Protheses (PIP). De implantaten zouden risico’s opleveren voor de gezondheid en zelfs kanker kunnen veroorzaken.

Het Franse bedrijf PIP heeft tot maart 2010 slechte borstimplantaten verkocht. Wereldwijd zijn er naar schatting 300.000 implantaten van het merk verkocht die een ongeautoriseerde soort siliconengel bevatten. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg scheuren en lekken de implantaten hierdoor sneller. Daarnaast suggereren Franse gezondheidsdiensten ook dat de siliconen zorgen voor een verhoogd risico op kanker.

Kanker

De Franse regering heeft nu echter vastgesteld dat er geen verband bestaat tussen de PIP borstimplantaten en kanker. Toch maakten de autoriteiten eerder bekend dat er 8 gevallen bekend zijn van vrouwen met PIP implantaten die kanker kregen, voornamelijk borstkanker. Een negende zou zelfs zijn overleden.

De PIP borstimplantaten zijn bij 300.000 vrouwen in meer dan 65 landen, vooral in West-Europa en Zuid-Amerika, ingebracht. Zo dragen circa 30.000 Franse, 40.000 Britse en 1.000 Nederlandse vrouwen de implantaten.

PIP werd in 2010 gesloten toen bekend werd dat zij een niet goedgekeurde gel gebruikte. Met een productie van ruim 100.000 stuks per jaar was het bedrijf ooit de op 2 na grootste fabrikant van borstimplantaten.

Implantaten verwijderen

Het Franse ministerie van Volksgezondheid adviseert om de implantaten te laten verwijderen, omdat de kans bestaat dat deze scheuren. In Nederland wordt er geadviseerd om terug te gaan naar de kliniek, waar bepaald wordt of het nodig is om de borstimplantaten te verwijderen.