Dingen die je moet weten over liposuctie


Veel cosmetische ingrepen hebben ook een keerzijde. Een goede voorbereiding is belangrijk bij dit soort ingrepen. Hier vind je alle dingen die je moet weten over liposuctie.

Als je een cosmetische ingreep overweegt, denk je daar meestal wel een tijdje over na. Het is belangrijk om alle voordelen en nadelen op een rijtje te hebben, voordat je de definitieve beslissing neemt. Een operatie is tenslotte niet iets waar je te licht over moet denken. Deze dingen moet je zeker weten over een liposuctie.

Behandeling

Bij een liposuctie maakt de arts meerdere sneetjes op de plaats die behandeld word. Daarna wordt er een vloeistof ingespoten die ervoor zorgt dat het vet makkelijker verwijderd wordt. Het vet wordt vervolgens weggezogen door een dunne buis. De wondjes worden gehecht en je moet 6 weken een speciale liposuctiebroek dragen om zwelling te voorkomen.

Narcose

Voor een liposuctie moet je plaatselijk verdoofd worden, of helemaal onder narcose. Het soort verdoving hangt af van de hoeveelheid vet en het aantal plaatsen waar je liposuctie wilt. Als je op meerdere plaatsen vet laat wegzuigen, zul je sneller helemaal onder narcose gebracht worden.

Littekens

Als er gehecht wordt, blijft er vaak een litteken achter. Dit is ook zo bij liposuctie. De littekens zijn zo klein mogelijk, maar blijven wel een tijd zichtbaar als rode streepjes. De streepjes worden lichter, maar worden niet bij iedereen onzichtbaar. Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat de littekens straks niet te zien zijn, dit verschilt erg per geval.

Tijd

Een liposuctie is geen lichte ingreep. Je moet na de operatie een paar dagen heel rustig aan doen, voordat je weer je dagelijkse ritme kunt oppakken. Sporten is in het begin helemaal niet mogelijk, dit mag pas 6 weken na de operatie. Tot die tijd moet je ook de liposuctiebroek dragen.

Vet

Het vet dat weggehaald wordt bij een liposuctie, zit na een jaar weer op je lichaam. Gelukkig niet op de plaats waar de liposuctie is gedaan, maar wel op andere plekken. Het vet komt terug, maar het verdeeld zich over je hele lichaam. Laat je een liposuctie op je buik doen, dan komt het vet bijvoorbeeld terug op je armen, benen en billen.

Pijn

De lichaamsdelen waaruit het vet is weggezogen, kunnen na de operatie behoorlijk zeer doen. Ze voelen beurs aan en ook de huid kan pijnlijk aanvoelen. De littekens die je overhoudt na de operatie kunnen ook gevoelig blijven. Na een tijdje moet alle pijn weggetrokken zijn, maar af en toe blijft iemand pijn houden op de plaats van het litteken.