Fluorose, gif in je tandpasta?


Het zit in tandpasta, mondwater, pilletjes, drinkwater en in de ‘hap’ van de tandarts: fluoride. Maar in te hoge doseringen is fluoride giftig.

Fluoride zorgt ervoor dat het glazuur van je tanden harder wordt. Hierdoor ben je beter beschermd tegen gaatjes en tandbederf. Daarom zit de stof in bijna elke tandpasta en in mondwater. Voor kinderen bestaan er ook fluorpilletjes die ingenomen kunnen worden. Vroeger werd de stof zelfs toegevoegd aan drinkwater, zodat mensen sterkere tanden kregen. Dit wordt fluoridering genoemd. In vele Engelssprekende landen zoals Amerika, Canada en Australië gebeurt dit nog steeds. Ook krijgen jongeren vaak een fluorhap bij het halfjaarlijkse bezoek aan de tandarts en op basisscholen spoelen kinderen soms wekelijks met een fluorhoudende vloeistof.

Fluorose


Een teveel aan fluor heeft vervelende effecten. Er ontstaan bijvoorbeeld witte of bruine vlekken op de tanden. Dit wordt fluorose genoemd. Op tandpasta’s staat soms een waarschuwing voor kinderen onder de 6 jaar. Ze mogen niet met teveel tandpasta poetsen en het al helemaal niet doorslikken. Fluorose is vaak zo goed als onzichtbaar, maar in sommige gevallen zijn bruine verkleuringen zichtbaar op de tanden en is het glazuur ruwer.

Giftig

Fluorose is niet het enige gevolg van een teveel aan fluor, wanneer er te veel fluor in je lichaam komt kun je daar zelfs aan doodgaan. In 1997 liet een medewerker van de Amerikaanse watervoorziening per ongeluk een doseerklep te lang openstaan. Hierdoor kregen 50.000 mensen 10 keer zoveel fluor in het water als nodig was. Voor de gezonde mensen maakte het niet veel verschil, maar 8 nierpatiënten werden ernstig ziek doordat zij die dag gedialyseerd werden met het water. Minstens één daarvan overleed hierdoor. Ook in 1993 werden nierpatiënten het slachtoffer, 3 mensen zijn toen overleden door een teveel aan fluor.

Als je je zorgen maakt om de hoeveelheid fluor die je binnenkrijgt, kun je poetsen met een fluoridenvrije tandpasta. Deze zijn onder andere te koop van Parodontax, Sensodyne en het Kruidvat huismerk. Vraag ook advies aan je tandarts, als je kinderen spoelen op school is een fluorhap misschien wel overbodig.