De geschiedenis van mascara


De mascara is voor velen een favoriet beautyproduct. Mascara laat je ogen opvallen en maakt ze sprekender. Maar waar komt dit product eigenlijk vandaan? Hieronder lees je meer over de geschiedenis van mascara.

Mascara kent een geschiedenis die al duizenden jaren terug gaat. 5.000 jaar geleden maakten de Egyptenaren al gebruik van natuurlijke producten om zichzelf mooier te maken. Zo smeerden ze een soort verf op hun ogen en wimpers om deze extra te laten opvallen. Deze verf was samengesteld uit verschillende stoffen zoals koolstof, honing, gesteente en zelfs krokodillenpoep. Ook de Romeinen, Babyloniërs en Grieken maakten gebruik van natuurlijke producten om zichzelf te verfraaien.

Eerste echte mascara

De eerste echte mascara is in de 19e eeuw gemaakt door Eugene Rimmel. In het Portugees, Italiaans, Frans en Turks betekent rimmel mascara. De modernere variant van de mascara is in 1913 uitgevonden door meneer Williams. Zijn zusje Maybel was gedumpt door haar verloofde Chet. Chet was er met een andere vrouw vandoor gegaan en Maybel kwam bij haar broer uithuilen. Williams was een chemicus en besloot voor Maybel een product te ontwikkelen waardoor ze er oogverblindend uit zou zien. Hij mengde wat steenkoolpoeder en vaseline en smeerde dit bij Maybel op de wimpers. Maybel zag er geweldig uit en haar verloofde Chet kwam met hangende pootjes terug.

Williams zag een gat in de markt en begon dit goedje te verkopen aan andere vrouwen. Hij deed dit onder de naam Maybelline, een combinatie van Maybek en vaseline. Williams verkocht zijn product in doosjes, vrouwen moesten met een nat kwastje door het mengsel gaan en deze op hun ogen smeren. Vandaag de dag kennen we gewoon een buisje met daarin een borsteltje, deze manier van aanbrengen is sinds 1957 te koop en hebben we te danken aan Max Factor en Helena Rubinstein.

Ik vind het erg grappig dat de namen die ik als make-up merken herken ook echte personen zijn geweest. Ikzelf kan niet zonder mascara en mag Maybel eigenlijk wel dankbaar zijn. Want als zij niet gedumpt was, liep ik nu niet met volle zwarte winpers rond.