De geschiedenis van vlechten

Geschiedenis vlechten
Vlechten zijn in, ze staan leuk en zijn handig als je vet haar hebt. Verschillende culturen over de hele wereld hebben allen een eigen soort vlecht. Het staat symbool voor hun identiteit, maar wat is het verhaal achter deze vlechten?

Haren vlechten is een creatieve kunst, die sommige mensen van nature beheersen. Vlechten zijn ontstaan in de oudheid, de haren van vrouwen werden al meer dan 5000 jaar gelden gevlochten. In onder andere Afrika en Europa zijn vlechten onderdeel van de cultuur.

Afrikaanse vlecht

Afrikaanse vlechten
Tegenwoordig is de Afrikaanse vlecht vooral populair onder hiphoppers en dat terwijl deze vlecht teruggaat tot 3500 voor Christus. Vrouwen droegen afhankelijk van de regio waarin zij woonden een bepaald soort vlecht. De leeftijd en de status van de vrouw kon men ook zien aan haar vlecht. Ze hadden ook een andere functie, namelijk een sociale band opbouwen met andere vrouwen.

Hollandse vlecht, ronde vlecht en visgraat

Ronde vlechten
In Europa waren ze er ook al vroeg bij. Er werden vlechten gemaakt om het haar schoon te houden. Vandaag de dag vlechten mensen nog steeds de haren als zij geen tijd hebben om het te wassen. In de middeleeuwen waren de Hollandse en de ronde vlecht een vaste haardracht bij vrouwen. Zij kwamen hierdoor bescheiden over, dat was in die tijd van groot belang. Je moest vooral niet teveel opvallen. De visgraat werd gedragen door alleenstaande edele vrouwen. Tegenwoordig zijn dit één van de populairste vlechten.

Franse vlecht

Franse vlechten
De Franse vlecht is niet Frans, maar is in Afrika ontstaan. Deze vlecht werd afgebeeld in de rotskunst in Algerije. Ook in Griekenland was deze vlecht bekend, het werd zelfs in de rechtbank gedragen. Uiteindelijk heeft de Franse vlecht haar naam te danken aan de Amerikanen, zij vonden dat de Franse bevolking ‘chic’ en ‘iconisch’ waren. In hun ogen waren Franse vrouwen echte trendsetters.