Hoe breng je zelfbruiner aan?

Zelfbruiner
De zomer is begonnen en dat houdt in dat een mooie bruine tint meer dan welkom is. Een perfect alternatief voor zonnen is een zelfbruiner, maar hoe breng je deze aangelijk aan?

Omdat ik een witte huid heb, die niet dol is op de zon en vrij moeilijk bruin wordt, gebruik ik in de zomer vaak een zelfbruiner. Ik vind dit de ideaal oplossing als ik snel een kleurtje moet hebben. Zelfbruiner aanbrengen klinkt vrij eenvoudig, maar door de jaren heen heb ik geleerd dat er soms echt wel iets fout kan gaan. Mocht jij ook aan de slag willen met dit product, dan staan hieronder een aantal tips over hoe je zelfbruiner kunt aanbrengen. Zodat je niet lelijk oranje kleurt, maar juist een mooie bruine huid krijgt.

Reinigen

Als je wilt dat de zelfbruiner goed pakt reinig je als eerste je huid met een milde reiniging. Hierbij is het vooral belangrijk dat je erop let dat je gezicht geen make-up meer bevat.

Scrubben

Vervolgens stap je onder de douche om je lichaam grondig te scrubben. Hiervoor kun je het beste een scrubgel gebruiken, dit moet een droge scrub zijn en niet één op oliebasis. Als je een olievariant gebruikt, gaat de zelfbruiner alsnog vlekken.

Tijdens het scrubben verwijder je de dode huidcellen. Hierdoor voelt je huid zachter en gladder aan en krijg je een egale tint. Daarnaast blijft een zelfbruiner ook langer zitten op een gescrubde huid.

Afdrogen

Bij het afdrogen is het belangrijk dat je je niet helemaal droog wrijft. In plaats daarvan kun je je lichaam het beste natuurlijk laten opdrogen. Hierbij mag je wel een beetje deppen met een handdoek.

Crème of lotion

Over het aanbrengen van een hydraterende crème of een bodylotion voordat je gaat smeren met een zelfbruiner zijn de meningen verdeeld. Er wordt namelijk gezegd dat dit de werking van de zelfbruiner kan beïnvloeden.

Ik smeer mijn lichaam wel altijd in met een crème of bodylotion. Dit omdat mijn huid erg droog is en er anders donkere plekken en strepen ontstaan. Zeker de huid bij je ellebogen, knieën en hielen is hier gevoelig voor. Als je wilt weten wat voor jou het beste werkt, kun je de crème of bodylotion aanbrengen op een klein stukje huid, dat niet goed zichtbaar is, en daaroverheen de zelfbruiner smeren.

Zelfbruiner aanbrengen

Als je de zelfbruiner gaat aanbrengen, kun je gebruik maken van plastic handschoenen. Zo voorkom je dat je handen eruit zien alsof je dagen in de modder hebt gewerkt.

Voor het aanbrengen is het belangrijk dat je de instructies volgt die op het product staan. Begin met het aanbrengen bij de enkels en werk naar boven. Breng het met vloeiende halen aan op de huid en maak rondraaiende bewegingen. Gebruik hierbij vooral je handpalm en gebruik niet teveel van het product. Je kunt beter te weinig hebben dan een overdreven nep resultaat.

Voor je rug kun je het beste hulp vragen aan iemand anders. Ga ook met een vochtig doekje over je ellebogen, knieën en hielen om zo te voorkomen dat er teveel zelfbruiner in de huidplooien terechtkomt. Als je het op je gezicht aanbrengt let er dan op dat het product ook werkt op je haren. Vermijd daarom de wenkprauwen en pas op bij je haargrens. Haal hier direct na het aanbrengen een vochtig doekje langs, zodat je de zelfbruiner verwijdert.

Handen wassen

Als je geen handschoenen hebt gebruikt tijdens het aanbrengen was dan hierna onmiddellijk je handen. Je wilt immers geen hele donkere, verkleurde handpalmen, want dit gebeurt in de zon ook niet. Was je handen dan kan ook uitgebreid en vergeet niet om je nagels grondig schoon te schrobben.

Wachten

Wacht minstens anderhalf uur met aankleden als je wilt voorkomen dat je kleren onder de vlekken van de zelfbruiner zitten. Verder kun je het beste 8 uur lang niet douchen, in bad gaan of sporten. Wacht ook minstens een week totdat je opnieuw zelfbruiner aanbrengt, tenzij de gebruiksaanwijzing iets anders adviseert.

Als het misgaat

Als je alle stappen hebt gevolgd kan het alsnog voorkomen dat het misgaat. In dat geval moet je gaan scrubben, maar niet te hard en te lang. In plaats daarvan moet je heel vaak, zowel ’s ochtends als ’s avonds, je huid scrubben. Is het fout gegaan op gezicht, gebruik dan een gezichtsscrub.