Hoe combineer je bloggen met je baan?

Tips voor Bloggers by Ellen
Bloggen is leuk, maar het vraagt ook een hoop tijd en dat is iets wat je misschien niet altijd hebt. Daarom vind je hieronder tips hoe je bloggen kunt combineren met je baan.

Toen ik in 2006 begon met bloggen deed ik dit naast mijn studie. Inmiddels houd ik 5 blogs bij, die ik bijna dagenlijs voorzie van artikelen. Dit is hard werken, maar ik heb wel de luxe dat dit mijn fulltime baan is. De meeste bloggers hebben naast hun blog ook nog hun normale werk. Omdat ik uit ervaring weet dat bloggen en een baan niet altijd eenvoudig zijn te combineren, staan hier een aantal tips die jou daarbij kunnen helpen.

Maak een planning

Hoewel plannen heel simpel klinkt kun je het door alle drukte van je baan weleens vergeten. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf uitzoekt welke taken je deze week voor je blog gaat doen, wanneer je dit wilt doen en wat je nodig hebt om het werk af te krijgen.

Ik vind het altijd fijn om een lijst voor mezelf te hebben met taken die ik moet doen. Je kunt deze taken simpelweg noteren op een stuk papier, in een Excel bestand of in Google Tasks. Rangschik je taken in volgorde van belangrijkheid en zorg ervoor dat de taken die je per se af wilt hebben extra opvallen. Als je met een papieren planning werkt kun je ze bijvoorbeeld highlighten met een marker en als je gebruikmaakt van Google Tasks kun je sticky notes op je desktop plaatsen.

Als je planning af is, kun je de hoofdpunten van elk artikel noteren. Daarnaast vind ik het ook altijd fijn om meerdere artikel achter elkaar te schrijven. Want als je eenmaal in het ritme zit, gaat het vaak sneller. Natuurlijk komt het ook weleens voor dat je geen energie meer hebt om te schrijven. In zo’n situatie ga ik alvast aan de slag met de afbeeldingen die bij de artikelen horen, zodat dat alvast gedaan is.

Manage je tijd

Als je een baan hebt zul je daarnaast de tijd moeten vinden om te bloggen. Vind voor jezelf een tijdstip, bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend, dat jou goed uitkomt en maak hiervan Blog tijd. Zo heb je voor jezelf altijd een vast moment en weten anderen ook dat je dan bezig bent met je blog.

Daarnaast is het ook verstandig om altijd wat extra tijd te reserveren. Het kan zo zijn dat één van je taken iets uitloopt, omdat je meer onderzoek moet doen of omdat het even niet zo wil vlotten met de tekst. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je opeens een dringend telefoontje krijgt of dat de buren besluiten om een luid feestje te geven.

Maak je tijd inzichtelijk

Houd per artikel bij hoe lang je bezig bent en noteer daarbij het type artikel. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in hoelang je met een artikel bezig bent. Zo heb je voor toekomstige artikelen een indicatie van hoelang je bezig zou kunnen zijn en kun je jouw planning daarop aanpassen.

Wees realistisch

Natuurlijk is het leuk om elke dag meerdere artikelen op je blog te plaatsen, maar dit is niet altijd even realistisch. Kijk dan ook welk doel voor jou haalbaar is. Als je een realistisch beeld hebt over hoeveel werk je kunt verzetten, kan dit helpen om je schuldgevoel te verminderen. Het is immers heel eenvoudig om het gevoel te krijgen dat je je blog verwaarloosd, terwijl dit helemaal niet het geval is en je gewoon onrealistisch doelen hebt gesteld.

Wees niet bang als je één of twee dagen geen artikel hebt. Er zijn een aantal grote bloggers die maar één à twee artikelen per week hebben. Heb je het een keer te druk met je werk, ben je ziek of is er een andere reden waarom je niet kunt bloggen? Communiceer dit naar je bezoekers, zij zullen dit waarderen.

Wees niet te hard

Bloggen en een fulltime baan kunnen soms teveel worden. Vergeet alleen niet dat jij waarschijnlijk de grootste criticus bent van jezelf en je blog. Het is niet erg om een keer een post te missen als je ziek bent, op vakantie gaat of het gewoon heel erg druk hebt met je normale werk. Vergeet niet dat het belangrijk is om een goede balans te hebben tussen je werk en vrije tijd. Als je wat tijd voor jezelf nodig hebt omdat je opgebrand bent, is dat natuurlijk oké. Want een beetje ontspanning kan die inspiratie zijn die je nodig hebt voor je volgende artikel, waaruit blijkt dat je bloggen wel heel leuk vindt ondanks je fulltime baan.