Hoe zelf gellak verwijderen?

Hoe zelf gellak verwijderen?

Iedereen wilt natuurlijk mooie nagels. Hiervoor is het leuk als je een mooie gellak hebt aangebracht, maar ook na het aanbrengen heeft het verzorging nodig. Gellak blijft 2 tot 3 weken zitten, dus je kunt er aardig lang mee vooruit ten opzichte van gewone nagellak. Toch zullen er op een gegeven moment stukjes afknappen of zelfs een hele gelnagel loslaten en dan is het toch echt tijd om je gellak eraf te halen. Wanneer je het geluk hebt dat het bij jou nog langer blijft zitten, zit je alsnog met die lelijke uitgroei. Het is dan alsnog belangrijk dat je je gellak verwijdert voordat je een nieuwe set aanbrengt. Maar hoe kun je gemakkelijk zelf je gellak verwijderen? Lees snel verder!

Wat is gellak?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is gellak nu precies? Gellak is een lak die onder een UV- of LED-lamp moet uitharden. De lak droogt niet vanzelf op door de combinatie van stoffen waaruit de gellak bestaat. Gellak kan direct op de natuurlijke nagel aangebracht worden, maar het kan ook in combinatie met acrylnagels gebruikt worden. 

De lak is dikker dan normale nagellak, waardoor de hechting aan je eigen nagels of juist acrylnagels veel sterker is dan bij een normale nagellak. Hierdoor zullen je eigen nagels dus ook minder snel afbreken en blijft de lak langer zitten. Gellak blijft meestal wel tot drie weken mooi. Doordat de lak dikker is, zul je ook minder snel last hebben van beschadigingen en/of afgebroken stukjes. Daarnaast hard je de topcoat ook uit onder een UV- of LED-lamp en krijg je een mooie en intense glans over je nagels. 

De voordelen van gellak

Gellak heeft dus een aantal voordelen. Het blijft bijvoorbeeld veel langer mooi dan gewone nagellak. Gellak blijft meestal wel drie weken mooi, terwijl dat gewone nagellak soms maar drie dagen mooi blijft. Op teennagels kan de gellak zelfs tot wel zes weken mooi blijven. Dit kun je gemakkelijk zelf aanbrengen, doordat je een gellak op dezelfde manier aanbrengt als een normale nagellak. Dit gaat meestal ook nog snel, doordat de nagels maar kort onder de lamp hoeven. Een LED-lamp werkt dan ook sneller dan een UV-lamp. Daarnaast zorgt gellak ook voor een natuurlijke look ten opzichte van acrylnagels, doordat het wordt aangebracht op je eigen nagels. De gellak blijft glanzend doordat de topcoat is uitgehard onder een lamp. Wanneer je klaar bent met het aanbrengen van de gellak en het is uitgehard onder de lamp, kun je gelijk weer van alles doen. De gellak is namelijk meteen droog. Je hoeft dus niet lang te wachten om vervolgens alsnog je nagellak te beschadigen. Bovendien kun je gelnagels gemakkelijk zelf verwijderen.

Hoe verwijder je gellak?

Het verwijderen van gellak is over het algemeen erg makkelijk. Er zijn verschillende manieren hoe je gellak kunt verwijderen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst de bovenste laag van de gellak er met een vijl af te vijlen. Hierdoor haal je de bovenste laag, de topcoat, van de lak af en kan de gellak remover of aceton goed doordringen in de nagellak. Hierdoor weekt de gellak eruit gemakkelijk vanaf. Na het vijlen breng je dus de gellak remover of aceton op een wattenschijfje aan. Dit leg je vervolgens op je nagel en hier vouw je een aluminiumfolie omheen. Dit laat je ongeveer 15 minuten zitten. Door het aluminiumfolie blijft het wattenschijfje goed op zijn plek zitten en daarnaast verdampt de aceton ook niet zo snel. Wanneer je geen wattenschijfjes hebt, kun je ook je gelnagels in het aceton laten weken. Doe de aceton dan in een bakje en laat je nagel daarin weken. 

Zonder aceton en watjes?

Gellak verwijderen zonder aceton en gewoon met spullen die je al in huis hebt? Dat kan ook! Vul dan een bakje met warm water en doe er een klein beetje zout bij in. Laat vervolgens je nagel hierin goed weken. Dit duurt wel wat langer dan de andere manieren en laat je nagels dus ook zeker 20 minuten weken. Het zout bijt erg in je huid en zorgt ervoor dat je huid droogt wordt. Het is daarom erg belangrijk om je nagels en omliggende huid goed te reinigen door een verzorgende olie aan te brengen. 

Verwijderen zonder je eigen nagel te beschadigen

Als je je gellak gaat verwijderen, dan wil je natuurlijk niet dat je eigen nagel beschadigt. Zorg er dan voor dat je bij de eerste stap niet te veel van de gellak weg vijlt. Je hebt dan het risico dat je zover door vijlt dat je de bovenste laag van je eigen nagel beschadigt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de gellak lang genoeg laat weken. Wanneer je dat doet, kun je namelijk erg gemakkelijk de gellak eraf halen. Wanneer je dat niet doet, zul je alsnog je eigen nagel beschadigen door bijvoorbeeld de bovenste laag van je eigen nagel mee te trekken of doordat je met een voorwerp je gellak eraf gaat krabben. Dit wil je natuurlijk niet, daarom is het belangrijk om goed je tijd te nemen en zorgvuldig om te gaan met je vijl en je nagels. 

Verzorgen 

Door de aceton of juist het zout, kan je nagel nogal poreus zijn en je huid rondom je nagels erg droog aanvoelen. Het is daarom belangrijk om een goede nagelriemolie te gebruiken en eventueel nog een handcrème. Nagelriemolie dringt namelijk diep door in de huid en voedt de nagelriemen en de eigen nagel. Als je nagel dan toch enigszins beschadigd is door het gebruik van gellak herstellen je nagels wel weer snel. Bovendien verstevigd het gebruik van nagelriemolie je eigen nagels en zorgt het ervoor dat je nagels flexibeler zijn en niet meteen zullen afbreken. Hierdoor blijven je nagels dus mooier, maar ook je nieuwe set gellak zal beter blijven zitten. Oftewel, win-win! Het gebruik van handcrème helpt tegen de droge huid doordat handcrème de huid hydrateert. Daarnaast bevordert handcrème ook de elasticiteit van de handen en verbetert het de huid op langer termijn. Het is dus aan te raden om regelmatig handcrème te gebruiken.