Hoe zelf haar verven?

Hoe zelf haar verven?

Wil je van je grijze haren af of ben je juist toe aan een nieuw kleurtje? Wil je er niet te veel geld aan kwijt zijn door naar een kapper te gaan? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om thuis zelf je haar te verven. Maar hoe pak je dit aan? Wat heb je nodig en wat moet je doen? Lees snel verder en wij leggen je alles uit!

Wat heb je nodig?

Als je je haar gaat verven heb je natuurlijk een aantal spullen nodig. Zo moet je denken aan handschoenen, want je wilt natuurlijk niet dat je handen helemaal onder de verven zitten en je dat er vervolgens niet meer af krijgt. Een kwast om de verf mee aan te brengen en een haarklem om je haar goed te verdelen. Meestal zit dit al bij de haarverf als je een pakje bij de drogist koopt, maar let hier wel goed op, want dit is niet bij alle merken het geval. Daarnaast heb je ook een kam nodig, om zo nodig de verf goed te verdelen. Bovendien is het verstandig om oude kleuren aan te doen en een oude handdoek te gebruiken. Op de handdoek komt in ieder geval verf en dit krijg je er meestal niet uit in de was. Verder bestaat er de kans dat je knoeit met je verf en dan is het niet fijn als dit op nieuwe kleding terecht komt. Natuurlijk heb je ook een mengbakje nodig en de haarverf zelf. 

Hoe kies je de juiste kleur?

Dit is natuurlijk eigenlijk het belangrijkste. Hiervoor verf je ten slotte je haar. In principe is je eigen haarkleur de juiste haarkleur voor jou. Wanneer je bijvoorbeeld je haar te donker verft kan dit juist voor een boze uitstraling zorgen. Het is dus belangrijk dat je je eigen haarkleur als basis neemt. Vervolgens kun je hier eindeloos in variëren. Hiermee wordt bedoeld dat het advies is om niet meer dan twee tinten donker of lichter te gaan dan je eigen haarkleur. Als je toch voor een totaal andere haarkleur wilt gaan, dan moet je goed kijken of de kleur wel bij je gezicht en dus je huidskleur past. Wanneer je je haar zo vaak hebt geverfd en niet meer weet wat je oorspronkelijke haarkleur is, dan kun je kijken naar de kleur van je wenkbrauwen. Dit is in principe in alle gevallen verstandig om te doen, want je wilt natuurlijk wel dat je haarkleur matcht met je wenkbrauwen. Bedenk daarnaast ook goed hoeveel verf je nodig zult hebben. Logischerwijs heeft kort haar minder verf nodig dan lang haar, maar ook de dikte van je haar heeft invloed op de hoeveelheid verf. 

Allergisch?!

Weet je van jezelf dat je een gevoelige huid hebt of snel een allergische reactie krijgt? Dan is het verstandig om van tevoren te controleren of je allergisch bent voor de verf. Dit kun je doen door een kleine hoeveelheid verf op je huid aan te brengen. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van je elleboog. Hier is je huid dun en zul je dus snel een reactie zien. Als je huid rondom de plek van de verf rood wordt, dan is het niet verstandig om de verf aan te brengen. Als je na 48 uur nog geen reactie hebt, dan kun je de verf gewoon gebruiken. 

Voorbereidingen

Maak de verf eerst klaar zoals is aangegeven op de gebruiksaanwijzing. Dit is erg belangrijk omdat elke verf namelijk anders is en gebruik kan maken van verschillende hoeveelheden. Vervolgens is het belangrijk om je haar te verdelen. Dit kun je doen in vier delen. Het handigste is om eerste een scheiding in het midden te maken en deze twee delen vervolgens weer op te delen. Door middel van de haarklemmen kun je het goed vastzetten. Je weet zo zeker dat je alle haren meeneemt als je de verf gaat aanbrengen. Je wilt natuurlijk niet dat je opeens een deel niet hebt geverfd als je het gaat uitspoelen. Vervolgens leg je een handdoek in je nek, doe je je handschoenen aan en pak je de kwast erbij.

De verf aanbrengen

Je bent met de randen van je haar te verven, oftewel de contouren. Hierbij kun je best veel verf gebruiken, omdat je wilt dat de verf hier goed pakt, aangezien deze haren erg zichtbaar zijn. Probeer daarbij van voor naar achter te verven. Zo voorkom je lijnen in de aanzet. Nadat je de contouren hebt geverfd, kun je beginnen met het overige deel van je haar. Hierbij begin je met de middenscheiding, maar dan wel alleen de uitgroei, en pak je vervolgens telkens een plukje erbij. Zo weet je dat je elk haartje mee neemt en niets overslaat. Als je de haren hebt geverfd, moet je dit niet weer vastzetten met klemmen, maar juist gewoon los laten hangen. Als je het wel vast zet, kunnen er vlekken ontstaan en dit wil je natuurlijk niet. Wanneer je de uitgroei hebt geverfd, is het tijd voor de overige lengte van je haren. Dit hoeft over het algemeen iets minder precies dan de aanzet. De verf kun je gemakkelijk verspreiden met je handen en met je vingertoppen kun je de verf goed inmasseren. Wanneer je overal de verf hebt aangebracht, is het tijd om te wachten. Raak nu je haar niet meer aan, want ook dit kan vlekken veroorzaken. Zet een timer zodat je de verf lang genoeg laat intrekken. Vervolgens kun je het uitspoelen en je haar wassen. 

Tips

Wanneer je erg precies wilt werken en niet later nog restjes verf van je voorhoofd wilt afkrabben, dan kun je ervoor kiezen om wat vaseline of een andere vette crème op je voorhoofd te doen. Breng dit zorgvuldig aan en zorg ervoor dat de vaseline je haar niet raakt. Bovendien pakt verf beter op ongewassen haar, hierdoor is het verstandig om je haar 48 uur voordat je het gaat verven niet meer te wassen. Als je de verf hebt uitgespoeld, is het verstandig om je haar te wassen met een speciale kleurshampoo. Hierdoor stopt de kleuring en sluiten je haarschubben. Vervolgens een heerlijke conditioner en eventueel een masker aanbrengen en je bent helemaal klaar!