Hoe zelf wratten verwijderen?

Hoe zelf wratten verwijderen?

Als je last hebt van wratten is dit natuurlijk erg vervelend. Het kan je irriteren of je kunt je ervoor samen. Daarnaast zijn wratten ook nog eens besmettelijk en je wilt natuurlijk niet dat je er zelf meer krijgt of dat je andere ermee besmet. Hierdoor wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Maar wat zijn wratten? Hoe ben je eraan gekomen en hoe kom je er weer vanaf? Er zijn verschillende oplossingen om wratten zelf te verwijderen. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan snel verder.

Wat zijn wratten?

Een wrat wordt veroorzaakt door een virus en wanneer je in aanraking bent gekomen met dit virus, genaamd humaan papillomavirus, kan er een wrat ontstaan. Niet iedereen zal gelijk een wrat krijgen en het is dan ook niet bekend waarom de een wel een wrat krijgt en de ander niet. Een wrat hebben is natuurlijk erg vervelend, maar verder kunnen wratten voor je gezondheid geen kwaad. Als je last hebt van een wrat, is het verstandig om deze te verwijderen. Dit kan het geval zijn bij een voetwrat. Deze kunnen erg pijnlijk zijn als je loopt of staat. Veel wratten verdwijnen meestal zelf zonder littekens. Dus ga niet te snel zelf aan de slag om een wrat te verwijderen, maar wacht even af. De helft van de wratten verdwijnen binnen een jaar. Natuurlijk is het wel begrijpelijk als je wrat op een vervelend plek zit of juist in het zicht dat je je ervoor schaamt en snel van je wrat af wilt. 

Wat is de oorzaak van wratten?

Wratten worden dus veroorzaakt door een virus, dit virus bestaat wel uit 100 varianten. Het is een infectie op de bovenste laag van de huid. Het risico op wratten is hoger als de huid beschadigd of verwond is. Een wrat ziet eruit als een harde uitstulping van de huid met een onregelmatig oppervlak. Ze kunnen in groottes verschillen en je kunt één wrat krijgen maar ook meerdere tegelijk. Maar waar komt dit virus voornamelijk voor? Het virus komt eigenlijk overal voor, maar voornamelijk bij zwembaden of douches. Hierdoor zijn wratten erg besmettelijk en kan het dus verspreid worden naar andere lichaamsdelen of andere personen. Door wratten te verwijderen kun je dit dus voorkomen. 

Hoe kun je zelf wratten verwijderen?

Wanneer je hebt besloten dat je van je wratten af wilt en ze wilt verwijderen, dan zijn hier verschillende technieken voor. Zo kun je kiezen voor cryotherapie. Dit is het bevriezen van wratten. Dit kun je laten doen bij je huisarts, maar ook thuis. Thuis kun je dit doen met een zogenoemde dimethylether en een koelmiddel, zoals propaan. Met een temperatuur van -190 graden celsius wordt je wrat bevroren. Dit kan even gevoelig zijn, maar dit is ook zo voorbij. Deze behandeling kan eenmalig zijn, maar het kan ook zijn dat je het een aantal keer moet herhalen. Je kunt ook voor een dagelijkse behandeling kiezen. Salicylzuur zul je dagelijks moeten aanbrengen op je wrat. Hierdoor raakt de bovenste laag van het weefsel van de wrat los. Als de behandeling aanslaat, zal je wrat binnen drie maanden verdwijnen. Er zijn ook andere zuren zoals trichloorazijnzuur en monochloorazijnzuur. Ook deze zuren laten het bovenste laagje van het wratweefsel loslaten, maar deze zuren zijn erg sterk, waardoor er veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. Het gebruik van mierenzuur bij de bestrijding van wratten is vrij nieuw. Hierbij wordt de wrat van binnenuit uitgedroogd. Dit hoeft slechts eenmaal per week te worden aangebracht. Een behandelperiode duurt 12 weken en de meeste wratten zijn hierna helemaal verwijderen. Voor gebruik van deze producten kun je contact opnemen met je huisarts. 

Huismiddelen om wratten te verwijderen

Natuurlijk zijn er ook natuurlijke huismiddelen om wratten te verwijderen. Bij de een werken deze middeltjes beter dan bij de ander, maar het is zeker het proberen waard. Tape wordt erg vaak gebruikt om wratten te verwijderen. Je plakt een stukje tape over de wrat heen en laat dit een aantal dagen tot een week zitten. De wrat is hierna goed geweekt, vervolgens haal je het tape eraf en vijl je de bovenste laag van de wrat af. Dit moet een aantal keer herhaald worden. Meestal is de wrat na twee maanden helemaal verdwenen. Verder kun je er nog voor kiezen om gebruik te maken van appelazijn. Appelazijn kun je op verschillende manieren gebruiken om een wrat te verwijderen. Een voorbeeld hiervan is door appelazijn op een watje aan te brengen en dit watje vast te plakken met een pleister op de wrat. Dit moet je twee keer per dag herhalen totdat de wrat los komt. Bovendien kun je ook knoflook gebruiken om je wrat te verwijderen. Je snijdt een vers stukje knoflook en wrijft dit vervolgens tegen de wrat aan. Hierdoor komt het sap van de knoflook op de bovenste laag van de wrat. Vervolgens plak je ook het stukje knoflook met het snijvlak tegen de wrat aan vast door middel van een pleister. Dit doe je elke nacht en herhaal je ongeveer drie weken. Hierna moet je wrat helemaal verdwenen zijn.  

Medische behandelingen

Als je het niet ziet zitten om zelf je wratten te verwijderen of je hebt dit al geprobeerd, maar het werkt niet, dan kun je ook voor een medische behandeling kiezen. Ook hier zijn weer verschillende technieken voor. Ten eerste kun je ook bij de huisarts je wrat laten bevriezen door middel van cryotherapie. Deze behandeling moet meestal wel enkele weken erna herhaald worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om wratten te laten wegbranden. Dit gebeurt meestal door elektrochirurgie of laserstralen. Door middel van een hoogfrequente elektrische stroom of een intense lichtstraal wordt het wratweefsel vernietigd. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor chirurgie om een wrat te verwijderen. Hierbij wordt huid uitgesneden of de wrat van de huid afgeschraapt. Toch is hierbij soms een tweede chirurgische ingreep nodig om de wrat ook definitief te verwijderen. Als kinderen last hebben van wratten, dan wordt er in het ziekenhuis ook wel eens monochloorazijnzuur gebruikt. 

Contact opnemen met een huisarts

Wanneer je erg veel last hebt van je wrat is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts en je door hem of haar te laten adviseren. Doe dit ook als je twijfelt of je wrat wel een gewone wrat is.