Houdbaarheid van make-up


Wist jij dat make-up, net als voedingsmiddelen, ook een houdbaarheid heeft? Vaak staat de houdbaarheidsdatum aangegeven met een M en daarvoor het aantal maanden dat je het product na openen kunt bewaren. Ik heb hieronder een overzicht gemaakt van de houdbaarheid van verschillende make-up producten gemaakt zoals nagellak, foundation, mascara en lippenstift.

Ogen

Een mascara is maximaal 3 maanden houdbaar, wanneer je veel lucht in het buisje pompt bij het opdoen van je mascara is je mascara zelfs korter dan 3 maanden houdbaar. De lucht zorgt er namelijk voor dat je mascara sneller uitdroogt. Een oogpotlood blijft 2 jaar houdbaar, wel belangrijk dat je het niet te vaak laat vallen, daarmee breek je het potloodje. Ook moet je een oogpotlood regelmatig slijpen. Oogschaduw kun je ongeveer 2 jaar bewaren.

Lippen

Lippenstift is net als oogschaduw 2 jaar houdbaar. Voor een lippenpotlood geldt het zelfde als een oogpotlood. Je kunt dit product 2 jaar bewaren mits je het regelmatig slijpt. Een lipgloss blijft ongeveer 6 maanden goed.

Huid

Foundation op waterbasis kun je 1 jaar gebruiken, daarna is de houdbaarheidsdatum verstreken. Ook voor concealer en camouflage geldt een houdbaarheid van 1 jaar. Heb je een foundation op oliebasis? Deze blijft, net als gezichtspoeders als bronzer of blush, 2 jaar bruikbaar

Nagels

De houdbaarheid van nagellak is sterk afhankelijk van de kwaliteit. Een nagellak blijft normaal gesproken 2 jaar goed, maar vooral bij de goedkopere merken wordt de lak na een aantal maanden al stroperig en minder goed uitsmeerbaar.

Om eerlijk te zijn wist ik niet dat er zulke strikte houdbaarheidsdatums aan make-up producten zaten en heb ik nooit echt op gelet. Let jij op de houdbaarheid van je make-up?