Kapsels passend bij gezichtsvorm


Als je op zoek bent naar een nieuw kapsel is het verstandig om rekening te houden met je gezichtsvorm. Hier lees je alles over de 6 verschillende gezichtsvormen en de kapsels die daarbij passen.

Om te bepalen welke gezichtsvorm jij hebt, doe je allereerst je haar in een staart zodat je gehele gezicht goed zichtbaar is. Zorg voor helder licht en ga voor de spiegel staan. Kijk goed in de spiegel en kijk met welke van de 6 vormen hieronder jouw gezicht overeen komt. Vind je het moeilijk om jouw gezichtsvorm in te schatten kun je ook je contouren met een oogpotloodje omtrekken.

Rond

Een rond gezicht is zowel in de breedte als lengte even lang. Bij een rond gezicht doe je er goed aan in de lengte te werken waardoor je gezicht wat meer ovaal lijkt. Dit doe je door bovenop het hoofd wat meer volume te creëren door je haar in laagjes te knippen. Laat je kapsel naar buiten uitwaaien, hierdoor oogt je gezicht minder rond.

Rechthoek

De rechthoekige gezichtsvorm wordt door sommige ook wel langwerpige gezichtsvorm genoemd. De vorm van het gezicht is lang en smal, het voorhoofd is meestal even breed als de jukbeenderen. Wanneer je voor een lang kapsel kiest lijkt vaak je gezicht ook een stuk langer, een korte of halflange coupe is daarom een beter alternatief. Je haar in een staart achterover dragen benadrukt de lengte van je gezicht, dit is dus niet aan te raden. Draag je toch graag een staart, maak dan een scheiding aan de zijkant.

Ovaal

Bij een ovaal gezicht is je kaaklijn iets smaller dan de breedte van je gezicht ter hoogte van je slapen, hierdoor heb je scherpe jukbeenderen. De lengte van je gezicht is gelijk aan 1,5 maal de breedte. De ovale gezichtsvorm wordt door veel mensen beschouwd als de ideale vorm. Zowel een kort of lang kapsel staat bij deze vorm en ook een boblijn en laagjes staat mooi bij een ovale vorm. Het enige waar je op moet letten bij een ovale gezichtsvorm is op welk gedeelte van je gezicht de nadruk wilt leggen. Een pony laat je ogen extra opvallen terwijl wanneer je al je haren uit je gezicht draagt de neus in beeld springt.

Hartvormig

Bij een hartvormig gezicht herken je aan een breder voorhoofd terwijl de kaaklijn en kin juist wat smaller zijn. Bij deze gezichtsvorm zit je met laagjes of krullen meestal wel goed. Wat je niet moet doen is kiezen voor een kapsel met veel volume aan de bovenkant of je haren door middel van een hoge staart straks uit je gezicht dragen.

Vierkant

Een vierkante gezichtsvorm is te herkennen aan een rechte kaak- en haarlijn. Een vierkant gezicht is vaak ook even breed als lang. Bij deze vorm staat het mooi als de haren om het gezicht vallen met bijvoorbeeld een kort puntig geknipt kapsel. Als je langer haar hebt is het aan te raden om het kapsel vanaf de kaaklijn in laagjes te knippen.

Driehoek

De driehoekvorm is eigenlijk het omgekeerde van de hartvorm. De kaaklijn is erg aanwezig en loopt bij de wangen en kaken wat smaller toe, het voorhoofd is smal. Bij deze vorm is een kapsel met veel volume aan de bovenkant mooi. Ideale lengte voor deze vorm is kort of halflang haar.