Meer vrouwen slachtoffer van PIP implantaten


Het aantal slachtoffers van de omstreden PIP implantaten is waarschijnlijk vele malen hoger dan in eerste instantie werd gedacht. Een nieuwe groep van honderden Nederlandse vrouwen met borstimplantaten van het merk moet zich melden.

Vrouwen die voor 2001 borstimplantaten van het merk PIP of M-implants hebben gekregen moeten zich nu ook melden bij hun arts, omdat ook deze groep risico loopt op ernstige gezondheidsklachten. Daarom vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan de privéklinieken en ziekenhuizen waar de vrouwen geopereerd zijn, hen te controleren en eventueel de implantaten te verwijderen.

Het IGZ ging er eerst vanuit dat alleen vrouwen die vanaf 2001 PIP implantaten kregen risico liepen, maar uit een onderzoek van het tv-programma Zembla bleek dat dit niet zo was. Het programma, dat vrijdag wordt uitgezonden, ontdekte dat de borstimplantaten al sinds 1998 verkocht worden in Nederland.

Misverstand siliconen

De onduidelijkheid over de ondeugdelijke borstimplantaten is ontstaan omdat Franse inspectie alle Europese inspecties had laten weten dat pas vanaf 2001 de siliconen van PIP of M-implants niet in orde waren. Bij de inspectie ontstond een misverstand omdat in Frankrijk tot 2001 geen implantaten met siliconen verkocht mochten worden. In de rest van Europa gebeurde dit wel, maar daar waren de Fransen niet van op de hoogte. Door deze fout zijn mogelijk duizenden Europese vrouwen over het hoofd gezien.