PIP borstimplantaten moeten verwijderd worden


De slechte borstimplantaten van het bedrijf Poly Implant Protheses moeten toch verwijderd worden. De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) roept vrouwen op om zich preventief te laten opereren.

Eind vorig jaar bleek dat de PIP borstimplantaten niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Ze zouden een grotere kans hebben op scheuren en de protheses werden door de Franse overheid zelfs in verband gebracht met kanker. Hoewel er in Nederland eerst alleen geadviseerd werd om de borstimplantaten van PIP te laten controleren, roept de NVPC nu alle vrouwen met de protheses op om deze te laten verwijderen.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseert om de implantaten van PIP te laten verwijderen. Ook als er na controle niets aan de hand blijkt te zijn, is het toch beter om de implantaten weg te laten halen. In Nederland zijn er waarschijnlijk 1000 tot 1400 vrouwen met de slechte borstimplantaten. De kosten voor het verwijderen worden volgens het ministerie van Volksgezondheid gewoon vergoed. Het plaatsen van nieuwe implantaten zullen de vrouwen, op een enkele uitzondering na, wel zelf moeten betalen.

Slechte implantaten

Hieronder zie je een voorbeeld van een vrouw waarbij een PIP implantaat gescheurd is. Toen haar borstimplantaat verwijderd werd, bleek dat het helemaal ingekapseld was. Het PIP implantaat was gescheurd. De gelekte siliconengel uit het implantaat was in de lymfeklieren in haar oksel terechtgekomen. Doordat dit veel pijn veroorzaakte, moest ze ook hiervoor geopereerd worden.

Deze foto’s komen van de website van de Engelse plastisch chirurg Guy Sterne. Hij heeft zelf nooit gebruik gemaakt van PIP implantaten.