Regels tanden bleken worden strenger


De regels van tanden bleken worden dit najaar flink aangescherpt. Zo mag er niet meer zoveel waterstofperoxide gebruikt worden en ook mogen alleen tandartsen nog tanden bleken.

Vanaf 1 november 2012 worden de regels van tanden bleker veel strenger. De bleekmiddelen mogen dan namelijk nog maar 6 procentwaterstofperoxide bevatten. Voorheen gebruikte klinieken 15, 25 of 35 procent waterstofperoxide. Daarmee worden snellere resultaten geboekt. Volgens deskundige krijg je met 6 procent peroxide ook wel wittere tanden, alleen het proces duurt langer.

Jelle Bartels van Perfect Smile vertelt dat dit een harde klap is voor de klinieken. Volgens hem is het nog niet bewezen dat een hoog peroxide percentage schadelijk is. “Met de 6-procents-norm brengen ze van het ene op het andere moment een hele branche in de problemen, terwijl ik nog geen enkel onomstotelijk bewijs heb gezien dat bleken met hogere peroxidewaarden schadelijk is,” vertelt hij aan NOS.

Vanaf dit najaar mogen ook alleen nog maar tandartsen tanden bleken. “Dat straks alleen tandartsen nog mogen bleken, is begrijpelijk. Dat vergroot de veiligheid en de professionaliteit van onze branche. Nu mag iedereen bleken, ook mensen zonder tandheelkundige opleiding. De laatste jaren zijn steeds meer salons en gezondheidscentra dat gaan doen. Die ontwikkeling vinden ook wij zorgelijk,” zegt Jelle Bartels.

Gevolgen tanden bleken

Dat de regels van tanden bleken worden aangescherpt, is logisch. De zuur van de bleekmiddel schijnt namelijk erg schadelijk te zijn voor je tanden. Je kunt na het bleken ook last krijgen van overgevoelige tanden. Daarnaast heeft een onderzoek van Kugel Et Al aangetoond aan dat het resultaat maar heel kort zichtbaar is. Bijna 50 procent van de mensen die hun tanden hebben laten bleken, hebben maar een week plezier van het resultaat.