Tips om vet haar te voorkomen

Tips om vet haar te voorkomen

Bijna iedereen heeft wel eens last van vet haar. Een vervelend kwaaltje. Hierdoor voelt je haar minder prettig en voel je je misschien zelfs wel erg onzeker. Als het incidenteel een keer gebeurt, dan is dit verder niet iets om veel aandacht aan te besteden. Wanneer het structureel gebeurt, kan er echter een probleem aan de grondslag liggen. In dat geval is het goed om de oorzaak te achterhalen en het probleem aan te pakken. Maar hoe doe je dit? Hoe vermijd je vet haar en hoe zorg je ervoor dat dit niet meer jouw dagelijkse leven beïnvloedt? 

De oorzaken van vet haar 

Het is niet voor niets dat bijna iedereen wel eens te maken heeft met vet haar. Dit komt omdat je haar veel zegt over hoe jij je voelt. Als je vaak ongezond hebt gegeten of veel stress ervaart, dan kan dit zijn weerslag hebben op de kwaliteit van je haardos. Hierdoor kan het dus ook sneller vet worden. Ook hormoonsveranderingen door de puberteit, zwangerschap, menstruatie of de overgang kunnen van invloed zijn op de vetheid van je haar.

In sommige gevallen is hier dus weinig aan te doen en is het een kwestie van afwachten tot je haar weer gezonder oogt. Toch is vet haar ook heel vaak het resultaat van jouw eigen handelingen. Stiekem ook goed nieuws, want dit betekent dat er ook iets is wat je ertegen kunt doen. We zetten enkele tips voor je op een rij. 

Gebruik de juiste verzorgingsproducten 


Op verzorgingsproducten voor het haar moet je niet willen besparen. Een goedkope shampoo lijkt misschien een goed idee. Toch bevat deze vaak bestanddelen die het haar onnodig uitdrogen. Het is dan ook beter om iets meer te investeren om zo je haardos gezond te houden. Denk bijvoorbeeld aan Kérastase shampoo. Zij beschikken over meerdere lijnen voor verschillende haarstructuren. Zo is er altijd wel een shampoo die bij jouw haar past. 

Een betere shampoo hoeft overigens niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk meer geld kwijt bent. Veel mensen wassen hun haar namelijk te vaak. Zeker als het snel vet wordt. Met een duurdere shampoo ben je hopelijk geneigd om minder te gebruiken. Je zal merken dat het even duurt voordat je haar hier aan gewend is, maar dat dit uiteindelijk een veel gezondere en minder vette haardos op zal leveren. Het beste is om je haar maximaal twee á drie keer per week te wassen. 

Draag je haar vast 

Vet haar wordt meestal veroorzaakt door een overstimulatie van de talgklieren. Als zij teveel talg uitscheiden, dan wordt het haar een stuk vetter. Dit ontstaat ook doordat je telkens met je handen door het haar gaat en zo de talgresten door het haar uitspreidt. Probeer daarom zo min mogelijk met je handen door het haar te gaan. Vind je dit erg lastig? Draag je haar dan zoveel mogelijk vast. Bijvoorbeeld in een mooie staart, knot of vlecht. Zo wordt de hoofdhuid minder gestimuleerd.