Veel klachten over oogmake-up


Het RIVM heeft opvallend veel klachten ontvangen over oogmake-up. Vooral roodheid en jeukende ogen komt vaak voor na het gebruik van cosmetica.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verzamelde sinds juli 2009 al 1700 klachten over cosmetica op de website cosmeticaklachten. Opvallend veel mensen geven op de website aan klachten te krijgen van oogmake-up. Het gaat in deze gevallen om om jeukende ogen en om roodheid rond de ogen en op de oogleden.

Naast klachten over oogmake-up kreeg het RIVM de meeste klachten over huidverzorgingsproducten en haarproducten. Onder de klachten over haarproducten zijn ook 2 gevallen bekend van bewusteloosheid na het gebruik van haarverf. Dit soort ernstige gevallen wordt gemeld bij de Voedsel en Warenautoriteit.

Allergie

De oorzaak van de meeste klachten kan alleen worden vastgesteld door een dermatoloog, maar vaak komen de klachten door een allergie voor bepaalde stoffen in cosmetica. Uit een vervolgonderzoek naar de stoffen in cosmetica bleek dat 20 % van de mensen een allergie heeft voor co-polymeren. Deze stoffen worden gebruikt om producten smeerbaar te maken.