Verschil tussen scrub en peeling


Regelmatig verwen ik mijn huid met een scrub of een peeling. Deze 2 manieren hebben over het algemeen allebei hetzelfde resultaat, toch zit er verschil tussen een scrub en peeling.

Een peeling en scrub hebben allebei hetzelfde doel. Ze verwijderen de dode huidcellen van je bovenste huidlaag zodat deze zich als het ware kan vernieuwen. Het verschil tussen is vaak erg onduidelijk, dit komt bijvoorbeeld dat sommige merken een scrub toch een peeling noemen of andersom. Ook staat er soms peeling in het Nederlands op de tube en is de Franse vertaling gommage. Gommage betekent in het Frans schrobben, dit komt daarom weer meer overeen met een scrub.

Het verschil tussen een scrub en peeling zit hem in de behandeling. Zo is een scrub vaak een crèmeachtige substantie met daarin grove korreltjes. Door deze korrels over je huid te wrijven verwijder je dode huidcellen. De crème in een scrub is verder niet zo speciaal, het draait vooral om de korrels.

Chemisch stofje

In een peeling zitten meestal geen of hele fijne korrels. Het grote verschil is namelijk dat in een scrub de korrels het werk doen en in een peeling niet. In tegenstelling tot een scrub zit de werkzame stof in de crème. Vaak bevat een peeling ook een chemisch stofje wat je huid diep reinigt. De peelings bij de drogist zijn meestal niet zo agressief, die bij een schoonheidsspecialiste kunnen dat wel zijn.


Wanneer je een peeling of scrub gaat kopen kun je het best letten op de ingrediënten en substantie. Ziet het product er uit als crème en bevat het bolletjes of korrels heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een scrub. Ziet het product eruit als een gel dan is het meestal een peeling. Laat je niet misleiden door de naam, zo noemt Nivea scrubproducten vaak Peel Off, waardoor je in de eerste instantie denkt dat het om een peeling gaat.

Voor een scrub en peeling gelden beide hetzelfde, het is goed om dit 1 keer per week te doen. 2 keer per week is echt het maximum, wanneer je het vaker doet zou het je huid kunnen beschadigen.