Waarvoor dient een dakdoorvoer?

Waarvoor dient een dakdoorvoer?

Een veel gebruikt attribuut voor de afvoer van condens, lucht of rook is een dakdoorvoer. De dakdoorvoer is een speciale buis die gebruikt wordt als doorvoerpijp van vochtige lucht, zuurstofarme lucht, verontreinigde lucht en rook, daarnaast zorgt hij ook voor luchtcirculatie. Je komt ‘m op specifieke plekken in huis dan ook tegen.

Het belang van ventilatie

Ventileren doe je in je woning meestal door roosters bij ramen en deuren. Maar er zijn ook plekken in huis die niet grenzen aan een buitenmuur. Neem de badkamer, het toilet of de ruimte waar de CV ketel hangt: ook deze ruimtes dienen natuurlijk geventileerd te worden. Want vochtige lucht in de badkamer zorgt uiteindelijk voor schimmel, wat ook voor het toilet geldt. En de CV ruimte heeft ook zuurstofrijke lucht nodig. Een dakdoorvoer is dan meestal dé oplossing. Hij vormt de schakel tussen het dak -dus de buitenlucht- en de binnenruimte. Een dakdoorvoer voert af en ververst lucht.

Ook voor de ventilatie van rioolluchten is een dakdoorvoer belangrijk. In bepaalde gevallen kan het namelijk voorkomen dat rioolluchten een ruimte in gezogen worden.

Waarvoor wordt een dakdoorvoer gebruikt?

Niet alleen in badkamer, keuken en toilet biedt een dakdoorvoer uitkomst, ook bij de CV ketel is hij noodzakelijk. Een CV ketel veroorzaakt verbranding (van gas) en stoot hierbij ook rookgassen uit. Er dient dus een continue luchtcirculatie plaats te vinden om deze rookgassen af te voeren en verse lucht aan te voeren. De dakdoorvoer regelt dit. Doordat een dakdoorvoer bestaat uit een dubbele pijp, kan hij enerzijds lucht afvoeren -rechtstreeks naar buiten toe- en anderzijds aanvoeren.

Mechanische ondersteuning

Een dakdoorvoer werkt in principe zonder aansturing. Hij is zo gebouwd dat hij op slimme wijze lucht afvoert en ook aanzuigt. Daarnaast is ook de mechanisch aangestuurde dakdoorvoer veel voorkomend, vooral wanneer het de ondersteuning van een afzuigkap betreft.

Aandachtspunten

Wie bedreven is in klussen kan in principe zelf een dakdoorvoer plaatsen. Ben je echter niet helemaal zeker van je zaak, laat de dakdoorvoer dan door een specialist plaatsen. Door verkeerde aanleg ontstaat er risico op lekkage, iets wat uiteraard ongewenst is en grote nadelige gevolgen kan hebben. Want ook in het dak moet uiteraard een gat gemaakt worden, wat doorgetrokken moet worden naar de specifieke ruimte van bestemming. Laat een dergelijke klus echt over aan de vakspecialist bij enige twijfel.

Er bestaan verschillende type dakdoorvoeren bestemd voor zowel het platte dak als het schuine dak. Sommige bedrijven leggen uitsluitend dakdoorvoeren aan bij platte daken, waar anderen verschillende soorten dakwerken uitvoeren.

Daarnaast is het belangrijk bij de afvoer van rookkanalen, zoals bij een houtkachel, dat er goed geïsoleerde, dubbelwandige buizen gebruikt worden die niet te heet kunnen worden en die voor voldoende verse luchttoevoer en rookafvoer kunnen zorgen.