Wat is etherische olie?


Etherische oliën, ook wel aromatische of essentiële oliën genoemd, worden vaak gebruikt voor wellness en ontspanning. Maar wat is het eigenlijk precies? Hoe gebruik je het? En wat is het nut van etherische olie?

Je hebt vast weleens gehoord van lavendel- of eucalyptusolie. Dit zijn voorbeelden van etherische oliën. Deze natuurlijke olie wordt getrokken uit bloemen, planten, struiken, grassen en bomen. Planten kunnen 1 tot 10 procent etherische olie bevatten, waardoor de olie erg kostbaar is. Maar waar kun je etherische olie voor gebruiken?

Werking etherische olie

Etherische oliën zouden een therapeutische werking op het lichaam hebben. Er zijn wel honderden verschillende etherische oliën, met allemaal een eigen werking en geur. Het lijkt er dan ook op dat er voor elk lichamelijk en emotioneel kwaaltje wel een olie bestaat. Mensen gebruiken de oliën om hun klachten te verminderen. Of het echt werkt, is de vraag.

Hieronder vind je een lijstje van etherische olie en hun werking:

Basilicum
Lichaam: spierpijn, oorpijn, bronchitis, hoesten, slijmvliesontsteking, verkoudheid, griep, duizeligheid en migraine.
Emotie: angst, stress, slaaploosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Citroen
Lichaam: hoge bloeddruk, spataderen en wondjes.
Emotie: helder denken, brengt humor en verdrijft traagheid.

Lavendel
Lichaam: pijnstillend, insectenbeten, brandwonden, acne, zonverbranding en eczeem.
Emotie: paniek, zenuwen en slaaploosheid.

Eucalyptus
Lichaam: ademhalingsproblemen, koorts en vermindert zwelling.
Emotie: concentratieproblemen.

Hoe moet je het gebruiken?

Etherische olie mag je zelden puur gebruiken. Het is ontzettend sterk, waardoor je het bijna altijd moet vermengen. Tijdens de zwangerschap mag meestal geen etherische olie gebruikt worden en de olie moet bij kinderen nog beter vermengd worden, let hier dus op!

Je kunt de olie op verschillende manieren gebruiken. Je kunt een paar druppels in een aromalampje doen, waardoor de geur door het huis wordt verspreidt. Je kunt het ook mengen met neutrale badolie en het goedje in bad gooien. Masseren en jezelf insmeren met etherische olie kan ook, maar je moet het altijd vermengen met een basisolie of crème.

Waar kun je het kopen?

Etherische oliën worden veel aangeboden op internet. Ook kruidenwinkels zoals De Tuinen verkopen deze olie.