Wat roken kan doen met je uiterlijk

Wat roken kan doen met je uiterlijk
Dat roken niet goed is voor je gezondheid weet je waarschijnlijk wel. Dit is nochtans niet het enige om rekening mee te houden, want roken kan daarnaast ook een aantal slechte dingen doen met je uiterlijk.

Het roken van sigaretten brengt heel wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Toch doet dit veel mensen niet zo veel, omdat het vaak pas op latere leeftijd gaat spelen. Roken kan echter ook heel wat doen met je uiterlijk en dit is vaak al sneller zichtbaar. Daarom wil je na het lezen van de volgende punten, het stoppen met roken misschien wel heroverwegen.

Dun haar

In een eerder artikel kon je al lezen dat het niet verstandig is om te roken, wanneer je graag een mooie haarbos wilt behouden. Niets is minder waar, want de giftige stoffen in sigarettenrook kunnen je haarzakjes heel wat schade toebrengen. Daarnaast kan roken je bloedvaten vernauwen en de bloedsomloop belemmeren, waardoor diezelfde haarzakjes vroegtijdig last krijgen van verouderingverschijnselen. Hierdoor wordt je haar niet alleen dun, maar kun je ook last krijgen van premature vergrijzing van het haar.

Rimpels

Iets anders wat je kunt krijgen van roken, zijn vroegtijdige rimpels. Dit komt onder andere doordat de nicotine in sigaretten de bloedtoevoer naar je huid schaadt. Hierdoor krijgt de huid minder zuurstof en andere belangrijke voedingstoffen. Daarnaast brengen veel van de chemicaliën in tabak schade toe aan collageen en elastine, dat te vinden is in het bindweefsel. Op die manier verliest je huid zijn elasticiteit en stevigheid, met onflatteuze rimpels als gevolg.

Doffe huid

Naast rimpels, kun je ook een erg doffe huid krijgen van het roken. Zo verlaagt de koolmonoxide die je binnenkrijgt het zuurstofgehalte in de bloedsomloop , waardoor je huid een gebrek krijgt aan zuurstof. Daarbij verlies je door te roken veel vitamine C en wordt het collageen beschadigd. Hierdoor verliest je huid zijn glans en kan deze niet alleen erg droog worden, maar zelfs verkleuren.

Langzaam helende wonden

Het hebben van wondjes aan de huid is geen pretje en voor rokers is dit nog minder fijn. Het verlies van vitamine C en de beschadiging van collageen, zorgt er namelijk ook voor dat wonden langzamer helen. Hierbij hoort misschien nog wel slechter nieuws, want mensen die roken hebben ook nog eens een vergrote kans op duidelijk zichtbare littekens.

Lelijke nagels

Hoewel gele nagellak best leuk kan zijn, staan gele nagels als gevolg van roken wat minder flatteus. Naast lelijke nagels, kun je er ook geelbruin gevlekte vingers van krijgen. Dit komt mede door het verkleuringeffect van de nicotine en teer, die sigaretten bevatten. Deze twee stofjes zorgen evenzo voor de aanhoudende rokersgeur, die vooral je vingers erg doet stinken.

Wallen

De nicotine die zich in sigaretten bevindt, kan zorgen voor slaapproblemen en slaaptekort. Hierdoor kun je last krijgen van wallen en donkere kringen onder je ogen. De invloed die roken heeft op de huidcellen draagt hier ook een steentje aan bij. Het berooft deze cellen als het ware van belangrijke voedingstoffen. Dit kan ervoor zorgen dat de huid uitdroogt, iets wat wallen en donkere cirkels onder je ogen vaak verergert.

Een slecht gebit

Als er iets is dat zorgt voor een slecht gebit, is het roken. Zo krijg je er niet alleen lelijke tanden van, maar kan het zelfs leiden tot mond- en tongkanker. Daarnaast geeft het een verhoogt risico op tandvleesontstekingen en kun je zelfs last krijgen van vroegtijdig tandverlies. Om nog maar niet te spreken van de slechte adem die het je geeft.

Foto via Weheartit