Wat zijn de risico’s voor omscholing op latere leeftijd?

docent

Studeren op latere leeftijd wordt vaak gezien als een grote stap en dat is het dan ook zeker, maar uiteindelijk volg je je hart en ga je doen wat je leuk vind. Dit is erg belangrijk, maar je moet hierdoor wel goed over je keuze nadenken. Er zitten dan ook een aantal risico’s aan omscholing op latere leeftijd. In dit artikel zullen we een aantal van deze risico’s behandelen. 

Te lang wachten

Wanneer er wordt gedacht aan een omscholing op latere leeftijd schieten er vaak vele excuses door je hoofd, waardoor je het idee toch maar weer uitstelt. Dit is juist niet de bedoeling. Je werk is namelijk enorm belangrijk en je besteed er veel tijd aan, hierdoor is het belangrijk dat je werk doet dat je leuk vind. Daarnaast moet je baan ook uitdagend genoeg zijn. Wanneer je toe bent aan iets nieuws, is het dan ook niet verstandig om te lang te wachten. Wanneer je graag wilt werken met kinderen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding pedagogisch beleidsmedewerker, Vaak kun je een nieuwe baan combineren met een studie, waardoor je direct werkt in je nieuwe vakgebied. 

De verkeerde studiekeuze

Daarnaast is het een risico dat je de verkeerde keuze maakt wat betreft de specifieke opleiding. Hiervoor is het dan ook verstandig om een mhbo opleiding te volgen. Dit is een mbo niveau 4 opleiding waarbij je klaargestoomd wordt voor het hbo. Daarnaast kun je ook direct kijken of de opleiding en überhaupt het vakgebied wel iets voor jou. Je kunt namelijk altijd nog terug naar het vakgebied van je vorige baan, dus het is zeker het proberen waard. 

Kortom, ga het gewoon doen, maar zorg wel dat je goed geïnformeerd bent. Hierdoor zul je direct de juiste studiekeuze maken, waardoor je je als een vis in het water zult voelen op je nieuwe werk en studie. Bovendien zijn de mogelijkheden voor omscholing eindeloos, dus waar wacht je nog op?