Zelf zeep maken


Omdat het me erg leuk lijkt om zelf eens zeep te maken ben ik uit gaan zoeken hoe je dit makkelijk zelf kunt doen. Daarom vind je hieronder een eenvoudig basisrecept om zelf zeep te maken.

Benodigdheden:

  • Weegschaal
  • Roerlepel of staafmixer
  • Thermometer
  • Roestvrijstalen pan (geen aluminium)
  • Glazen glas of potje
  • Plastic bakje of mallen
  • 450 milliliter olijfolie
  • 4,8 deciliter water
  • 60 gram NaOH (natronloog) of gootsteenontstopper
  • plastic handschoenen
  • beveiligingsbril

Stap 1

Zet alles vast klaar voordat je begint. Vet je plastic bakje of mal goed in, trek je handschoenen aan en zet de veiligheidsbril op.

Stap 2

Weeg alle hoeveelheden die je nodig hebt precies af op de weegschaal. Dus de 450 milliliter olijfolie, 4,8 deciliter water en de 60 gram NaOH. Zo heb je alles vast klaar staan en kun je sneller de volgende stappen volgen.

Stap 3

Doe het water dat je nodig hebt in een glazen glas of potje en voeg de NaOH hier aan toe. Nooit andersom! Het beste is om dit buiten te doen, omdat het water erg zal gaan dampen. Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 55 °C.

Pas op: NaOH is gevaarlijk spul. Als je er niet goed mee om gaat kan je brandwonden oplopen.

Stap 4

Zet je pan op een zacht vuur en giet eerst de olijfolie in de pan, deze laat je ook afkoelen tot 55°C. Als de olie en de NaOH allebei afgekoeld zijn, kun je de NaOH langzaam bij de olie mengen met je staafmixer of roerlepel. Blijf roeren tot het een dikke pudding wordt en je spatel rechtop kan blijven staan.

Stap 5

Nu kun je het mengsel in een bakje of mal gieten en moet je het 24 uur laten opstijven. Dit duurt even, maar dan is je zeep wel klaar. Als je het echt wilt gebruiken moet je nog iets langer wachten, namelijk 4 tot 6 weken! Dit komt omdat de zeep nog moet rijpen.