Zonbescherming voor jouw huidtype


Het is natuurlijk heerlijk om een lekker kleurtje op te bouwen tijdens de zomervakantie, maar een goede bescherming is wel erg belangrijk. Steeds meer mensen krijgen namelijk te maken met de negatieve gevolgen van UVA-stralingen. Daarom lees je hier welke zonbescherming je nodig hebt voor jouw huidtype.

Huidtype 1

Je hebt een zeer bleke huid, veel sproeten, lichtblond of rood haar en een lichte kleur ogen. Je verbrandt snel in de zon en wordt bijna nooit bruin.

Bescherming: Dit huidtype maakt nauwelijks beschermend pigment aan en een goede bescherming is dan ook noodzakelijk. Smeer minimaal eens in de 3 uur je lichaam in met factor 30. Blijft niet te lang in de zon liggen en zoek soms de schaduw op.  Ook zonnebrillen, hoedjes en omslagdoeken zijn niet overbodig bij dit huidtype.

Huidtype 2

Je hebt, net als huidtype 1, een lichte huid, blond haar en een lichte kleur ogen. Je verbrandt snel, maar nadat je 2 weken op vakantie bent geweest, heb je wel een licht kleurtje opgebouwd.

Bescherming: Ook bij dit huidtype is het belangrijk dat je jezelf goed insmeert met zonnebrandcreme. Breng daarom om de 3 uur factor 20 aan.

Huidtype 3

Je hebt van nature een blanke huid, maar je wordt wel snel bruin. Je hebt donkere ogen, donker haar en veel pigment. Toch wil je nog wel eens lichtelijk verbranden na een dagje bakken op het strand.

Bescherming: Met jouw huidtype kun je een prachtige teint behalen, maar een goede bescherming is alsnog heel belangrijk. Ondanks je snel bruin wordt, wil je namelijk ook nog wel eens verbranden. Bij dit huidtype moet je je geregeld insmeren met factor 10 tot 15.

Huidtype 4

Je hebt donkere ogen, bruine of zwarte haren en een olijf tot mokkakleurige huid.  Nadat je een uurtje in de zon hebt gelegen, heb je al een heerlijke zomerse kleur.

Bescherming: Dit huidtype kan nog best gevaarlijk zijn. Veel vrouwen met huidtype 4 smeren zich niet in. Ondanks je niet snel verbrandt, is een goede bescherming toch belangrijk. Zonnebrandcrème is namelijk niet alleen noodzakelijk voor mensen met een lichte huid. Een goede bescherming voorkomt namelijk ook huidveroudering. Maar liefst 4 op de 5 rimpels worden veroorzaakt door UVA-straling. Goed insmeren met factor 5 tot 10 dus!

Huidtype 5 en 6

Je bent hebt een Aziatische of Afrikaanse afkomst en hebt daarom donkere tot zeer donkere huid. Je hebt bruine ogen en diepzwart haar. Bij blootstelling aan de zon verbrand je bijna nooit.

Bescherming: Ondanks je een bruine huid hebt, is bescherming alsnog hartstikke belangrijk. Huidkanker en huidveroudering door UVA-stralingen komt niet alleen voor bij blanke mensen. Als je een dagje in de zon ligt, smeer je dan geregeld in met factor 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published.