Beautyfabels over de zon


Volgens sommige mensen hoef je een donkere huid niet in te smeren, biedt een parasol genoeg bescherming en moet je niet in bad gaan na het zonnen. Maar wat is nou eigenlijk waar en wat niet? Ik ga een aantal beautyfabels over de zon de wereld uit helpen!

Niet baden na het zonnen

Sommigen denken dat je bruine kleur vervaagd wanneer je in bad gaat na het zonnen. Dit is echter grote onzin. Na een dagje strand, kun je gerust lekker in bad gaan liggen. Je bruine teint kan echt niet wegspoelen door het putje. Het is namelijk diep doorgedrongen in je huid.

De zon is overal ter wereld even sterk

De zon is niet overal ter wereld even sterk. Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe sterker de zon. In sommige landen zal je jezelf in moeten smeren dan een hogere factor dan je gewend bent.

Kleding beschermt tegen verbranding

Wist je dat een luchtig shirt niet meer bescherming biedt dan factor 10? Een lichtkleurig en dun shirtje, jurkje of tuniekje beschermt je huid niet volledig tegen de UV-stralingen. Een nat kledingstuk staat zelfs maar gelijk aan factor 2. Met een shirtje aan zwemmen heeft blijkbaar weinig nut. Blijven smeren dus!

Schaduw biedt genoeg bescherming

De schaduw opzoeken is inderdaad het beste wat je kunt doen bij verbranding. Toch biedt dit niet genoeg bescherming. Wanneer je onder een parasol zit, bereikt 20 tot 30 procent van de straling je huid. Dit komt door de weerkaatsing van muren, zand en water.

Minder bruin door hoge factor

Als je een hele hoge factor moet gebruiken, heb je waarschijnlijk van nature al niet zoveel pigment. Daarom lijkt het misschien alsof een hoge factor de huid niet laat kleuren. Het is echter niet waar dat je met een hoge factor minder bruin wordt. Je kunt met een hoge factor wel bruin worden, maar het duurt alleen wat langer.

Hoe hoger de factor, hoe minder smeren

Een UV-filter werkt alleen wanneer je genoeg zonnebrandcrème opsmeert. Als je factor 50 gebruikt, betekent dit dan ook niet dat je minder hoeft op te smeren. Daarnaast moet je het ook even vaak opsmeren als een lagere factor.

Yoghurt en bodylotion als aftersun

Sommigen smeren hun huid na het zonnen in met yoghurt of boylotion. Dit heeft niet dezelfde werking als aftersun en verkoeld de huid niet. Yoghurt kan zelfs irritatie veroorzaken. Zorg ervoor dat je je lichaam altijd insmeert met aftersun na een bezoekje aan het strand om het vochtgehalte op peil te houden.

De zonnebank is minder gevaarlijk

De zon en de zonnebank zijn even slecht voor je huid. Ze stralen beide UV-stralingen uit, die huidkanker kunnen veroorzaken. Een zonnebank is niet gevaarlijker, maar ook niet minder gevaarlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.