De geschiedenis van shampoo


Na de geschiedenis van de nagellak, mascara, parfum en lippenstift is het nu de beurt aan de shampoo. Hieronder lees je meer over dit veelgebruikte beautyproduct.

De één wast misschien dagelijks haar haren terwijl de ander dit beperkt tot een paar keer per week, toch is shampoo een heel erg veelgebruikt product. Zowel mannen, vrouwen als kinderen gebruiken het om hun haren schoon te maken en daarnaast zorgt een goede shampoo natuurlijk ook voor een lekkere geur. Waar dit populaire product precies vandaan komt lees je hier!

Chāmpo

Het woord shampoo is afgeleid van het Hindi-woord chāmpo. In het Hindi wordt met chāmpo in kneden of in masseren bedoeld, en dat is eigenlijk precies wat je met shampoo doet, dat kneed of masseer je in je haren. Het woord chāmpo is afkomstig van de plant michelia champaca. In India gebruikten de mensen al eeuwen geleden de bloemen van deze plant om hun haren te wassen. Naast de michelia champaca plant maakten de mensen in India ook gebruik van verschillende natuurlijke stoffen zoals henna, aloë vera, amandel en zeepkruid om hun haren te reinigen. Ook werden hier geurende stoffen aan toegevoegd zoals sandelhout, rozenolie, musk en jasmijn.

Naast de mensen uit India maakten ook de inwoners uit Indonesië vroeger al gebruik van natuurlijke ingrediënten om hun haren schoon te maken en lekker te laten ruiken. In Indonesië werd shampoo gemaakt van een verbande rijstplant. De as van de rijstplant werd gemengd met water en in gemasseerd op de hoofdhuid. Na het uitspoelen van het mengsel voelden de haren van de Indonesiërs vaak erg droog aan, dit loste ze op door er kokos olie in te smeren. Kokos olie is daarom eigenlijk een voorloper van de conditioner zoals we die nu kennen.

17e eeuw

Via India kwam shampoo in de 17e eeuw in Europa terecht. Een Bengaalse ondernemer opende een shampoo bad in de Engelse stad Brighton. In het bad, vergelijkbaar met Turkse stoombaden, kregen klanten een Indiase chāmpo behandeling. De behandelingen sloegen erg aan en ook kappers besloten deze dienst aan te bieden in hun eigen salon.

De kappers maakten in de eerste instantie gebruik van stukjes zeep waar ze kruiden aan toevoegden voor een lekkere geur. Volgens verhalen is ene Kasey Hebert degene die shampoo echt als product heeft uitgevonden en in flessen heeft gestopt. Vroeger leken zeep en shampoo nog erg veel op elkaar omdat ze beiden een soort wasmiddel bevatten, dit wasmiddel is vergelijkbaar met het middel dat we nu voor onze kleren gebruiken.

De shampoo zoals nu werd in de jaren 30 van de 20e eeuw gemaakt. Rond deze tijd kwam er de eerste synthetische shampoo op de markt die geen zeep bevatte. Vandaag de dag bestaan er honderden verschillende soorten shampoos en is de keuze erg groot. Ik ben erg blij dat ik gewoon een fles shampoo in de winkel kan kopen en niet eerst een plant of iets dergelijks moet verbranden voor schone haren.