Interview zonnebranddeskundige


De zomer komt er weer aan en dan is het natuurlijk heel belangrijk om je goed in te smeren om je huid tegen de zon te beschermen. Om meer te weten te komen over zonnebrand, interviewde ik zonnebranddeskundige Henny Vaessen van Kruidvat.

In hoeverre beschermt zonnebrand van Kruidvat tegen huidkanker?
“Als je je voldoende en vaak genoeg insmeert met zonnebrandproducten van Kruidvat is er een goede bescherming tegen huidkanker. Zorg er voor dat verbranden voorkomen wordt, want hoe vaker je verbrandt in je leven, hoe groter het risico is om later huidkanker te krijgen.”

Wat onderscheid Kruidvat zonnebrand van A-merken?
“Kruidvat zonnebrand heeft een lager prijsniveau. Uit onafhankelijk onderzoek van de Consumentenbond wordt onze Kruidvat notenmelk SPF 15 als beste beoordeeld.”

Wat onderscheid Kruidvat zonnebrand van andere huismerken?
“De prijs en kwaliteit. In 2008 werd ons eigen merk Kruidvat Solait SPF 15 als beste beoordeeld en nu komt ook de Kruidvat Notenmelk SPF15 als beste uit de test.”

Is het waar dat je van zonnebrandolie sneller bruin wordt dan van melk of crème?
“De werking van alle producttypes is hetzelfde, het is maar net wat je het prettigst vindt.”

Hoelang kun je zonnebrand bewaren?
“Een ongeopende fles zonnebrand is 2,5 jaar houdbaar. Kruidvat zonnebrandproducten zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Geopende flessen zijn houdbaar gedurende 1 jaar na opening.”

Als je huid factor 30 nodig heeft, word je met deze factor dan wel bruin?
“Ja, maar je moet dan wel langer in de zon blijven om net zo bruin te worden. Wanneer je een lagere factor gaat gebruiken verbrand je sneller en van verbranding word je niet bruin. Bovendien blijft de bruine tint langer behouden als je geleidelijk bruin wordt.”

Hoe vaak moet je je insmeren met zonnebrand?
“Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Herhaling is noodzakelijk om de oorspronkelijke bescherming op peil te houden, deze neemt af door zweten, zwemmen, afdrogen, etc. Als je bijvoorbeeld zon-huidtype 2 hebt, een licht huidtype dat snel verbrandt en langzaam bruint, gebruik je minimaal factor 15. De bescherming is dan 10 minuten keer 15. Hiermee ben je dan 150 minuten beschermd.”

Heb je tips om sneller bruin te worden?
“Kruidvat Solait Intense Bronzing zonnebrand producten! Deze bevorderen de natuurlijke bruining. De producten bevatten PHOTOTAN, dit is een complex dat de aanmaak van huideigen melanine stimuleert. Melanine bevordert een gelijkmatige en natuurlijke bruining van de huid. Deze producten bevatten overigens geen self-tan.”