Is jouw blog succesvol?

Tips voor Bloggers by Ellen
Je blogt alweer een tijdje en naar jouw idee gaat het redelijk goed. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je blog echt succesvol is?

Eerder schreef ik een artikel over hoe je een blog succesvol maakt. Succes is echter niet voor iedereen hetzelfde. Voor de één is het persoonlijke roem, voor een ander het delen van ideeën, het verdienen van geld of het krijgen van bijzondere uitnodigingen. Om te kijken of jouw blog succesvol is, is het belangrijk om te reflecteren wat je hebt bereikt en wat voor jou belangrijk is. Hieronder staan verschillende punten om je persoonlijke succes te meten.

Je bezoekersaantallen groeien

Stijgende bezoekersaantallen is niet het ultieme sleutelwoord tot succes. Het is echter wel een goede graadmeter om te zien of je op het juiste pad bent. Als je bezoekersaantallen gestaagd groeien, dan is dit een teken dat bezoekers jouw blog leuk, interessant of leerzaam vinden.

Je verdient geld met je blog

Geld is net als bezoekersaantallen niet zaligmakend. Misschien is geld verdienen met je blog voor jou niet eens het belangrijkste. Maar als je fulltime wilt bloggen en ervan wilt leven, dan is het wel noodzakelijk. In een eerder artikel kun je dan ook lezen hoe je geld kunt verdienen met een blog.

Je bent blij met je content

Blij zijn met je eigen content is één van de belangrijkste indicatoren van succes. Want wat is het nut van bloggen als het je ongelukkig maakt? Dit lijkt misschien een heel voor de hand liggende reden, maar geloof het of niet het is heel eenvoudig om op het verkeerde pad te belanden. Al die gratis producten, events of misschien wel persreizen komen met een prijs. Gunsten, samenwerken met merken die je niet leuk vindt en dingen moeten ophemelen aan je bezoekers waar je niet achter staat, zijn een aantal voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat je het bloggen minder leuk gaat vinden.

Je maakt bezoekers blij met je blog

Natuurlijk is het fijn als jij tevreden bent met je eigen content, maar het is ook belangrijk om je lezers blij te maken met je blog. Je kunt je bezoekers namelijk op allerlei manieren helpen. Dit kan bijvoorbeeld met een review, how-to of een inspiratie artikel. Succes is ook dat je andere mensen blij kunt maken.

Je bent gegroeid door je blog

Voordat ik begon met bloggen was ik heel erg verlegen, bang om iets fout te doen en ik vond ik het doodeng om mijn teksten met anderen te delen. Bloggen heeft dit voor een groot deel veranderd. Als je door jouw blog uit je comfort zone bent gestapt en hierdoor bent gegroeid, dan is dit een teken van succes.

Je hebt je doel gehaald door je blog

Het stellen van doelen is een belangrijk punt om te meten of je op weg bent naar persoonlijk succes. Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat je 3 artikelen per week plaatst, maar het kan ook financieel zijn of met bezoekersaantallen te maken hebben. Als je jouw doel haalt, ongeacht hoe klein of groot, dan is jouw blog voor jou een succes.

Je blog zorgt voor nieuwe mogelijkheden

Als je denkt: “Ik zou nooit in staat zijn geweest om dit te doen zonder mijn blog.” Dan is dat een maatstaf voor succes. Of je nu bij een bijzonder event bent, bij een winkelopening, een persreis mag maken of iemand mag interviewen, dit zijn allemaal ervaringen en mogelijkheden die door je blog komen.

Je blog maakt je gelukkig

Gelukkig zijn met je blog is de allerbelangrijkste graadmeter voor succes. Je kunt bergen geld verdienen, torenhoge bezoekersaantallen hebben en alle populariteit van de wereld, maar als je niet blij bent met je werk, dan moet je je echt afvragen waarvoor je het doet. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf bij te houden of je je eigen doelen haalt en tevreden bent met je content. Daarnaast kunnen ook nieuwe vrienden die je door je blog hebt gemaakt, een leuke reactie van een bezoeker of een lieve e-mail van een lezer je erg gelukkig maken.