Wat is BB-cream?


Als je aan mij vraagt wat mijn favoriete make-up product is, zeg ik BB-cream. Maar wat is BB-cream nou eigenlijk en waar gebruik je het voor? Ik leg het uit.

Hoe is het ontstaan?


BB staat voor Blemish Balm. Het is in 1950 ontstaan in Duitsland, als crème voor brandwonden en littekens. De crème camoufleerde de littekens een klein beetje. In 1980 begonnen Aziatische celebrities het te gebruiken als foundation. Ze noemden het toen, het schoonheidsgeheim van de Aziatische vrouw. Vanaf dat moment begonnen steeds meer ‘gewone’ vrouwen het te gebruiken. Het laatste jaar begint het ook een hit te worden in Europa.

Wat doet het?


BB-cream is een product wat je kunt gebruiken in plaats van foundation. Naast dat het je gezicht egaal maakt, verzorgt het ook. Eigenlijk heb je geen verzorgingsproducten meer nodig zoals dagcrème, serum of primer. Natuurlijk kun je ze wel altijd blijven gebruiken. BB-cream verstopt de poriën niet, maar verzorgt, hydrateert, beschermt tegen de zon en het helpt tegen rimpels. Ook geeft BB-cream een heel natuurlijk effect, waardoor je geen oranje lijntjes krijgt langs je gezicht. Het wordt vaak maar in 1 kleur gemaakt. De cream past zich aan, aan de kleur van je gezicht.

Hoe breng je het aan?


BB-cream kun je gewoon gebruiken als een foundation. In de zomer gebruik ik er altijd zonnebrandcrème voor mijn gezicht onder. Je kunt BB-cream aanbrengen met je handen of een kwast. Omdat het heel dik is, gebruik ik liever geen foundation kwast.

De cream kan soms lastig te verdelen zijn, daarom verdun ik het met dagcrème. Ik gebruik ongeveer 50 procent BB-cream en 50 procent dagcrème, wat ik door elkaar meng en dan aanbreng. De substantie glimt wel heel erg, dus je moet het altijd goed afpoederen. BB-cream geeft een lichte dekking, waardoor je voor puistjes nog een beetje concealer nodig hebt.

Wat zijn de nadelen?


Natuurlijk heeft BB-cream ook nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld alleen maar in lichte tinten gemaakt kan worden, waardoor het niet geschikt is voor een donkere huid. Verder zijn er een heleboel nep BB-creams op de markt. 90 procent van de BB-creams die op Ebay te koop zijn, zijn nep. De verpakkingen worden nagemaakt en er wordt een ander product ingedaan. Dit product is vaak heel slecht voor je huid. Let bij het kopen op de prijs van de BB-cream. Als het veel goedkoper is dan de andere, dan is het vaak nep.

Een ander nadeel is dat je het heel erg op je gezicht voelt zitten. Mengen met dagcrème helpt hier tegen, maar ook aanbrengen met een stippling brush werkt. Een ander nadeel is dat er meer vraag naar BB-cream is dan de fabrieken aan kunnen. Daarom kan het zijn dat je niet altijd je favoriete cream kan kopen.

Wat is mijn ervaring?


Anderhalf jaar geleden las ik een stuk over BB-cream en ik werd nieuwsgierig. Ik heb het toen besteld en ben het gaan proberen. Binnen 2 weken was ik verslaafd. Alle puistjes en oneffenheden verdwenen. Ook kreeg ik heel vaak complimentjes dat mijn huid er zo mooi uitzag.

Wat ik heel fijn vind is dat je echt niet ziet dat ik iets op mijn gezicht heb. Je kunt niet zien tot waar ik het heb aangebracht op mijn gezicht, maar toch verdwijnt de roodheid en oneffenheden. Zelf gebruikte ik altijd BB-cream van het merk Palgantong. Helaas is deze niet meer te koop en daarom ben ik nu op zoek naar een nieuwe favoriet. Voor deze betaalde ik rond de 5 euro voor een potje van 15 ml, waar ik een poeder bij kreeg.

Sindsdien gebruik ik het alleen nog maar. Zodra ik een paar dagen achter elkaar geen BB-cream gebruik, krijg ik gelijk weer puistjes. Wondjes en puistjes verdwijnen sneller als ik het gewoon weer ga gebruiken. Het blijft de hele dag goed zitten. Ik heb een paar keer gehad dat ik me ’s ochtends had opgemaakt, en ’s avonds met make-up in slaap ben gevallen. Toen ik wakker werd zat de BB-cream nog perfect op mijn gezicht. Ik breng het nu ook aan onder mijn oogschaduw basis, zodat mijn oogschaduw nog beter blijft zitten.

Waar kan ik het kopen?


Als ik BB-cream zeg, zeggen de meeste mensen Garnier. Ik heb deze cream uitgetest en ik vermoed dat het geen echte BB-cream is. Hij is te donker voor mij waardoor je een rand zag langs mijn gezicht, wat niet hoort. Daarnaast kreeg ik weer een onzuivere huid. In Nederland zijn al een aantal merken uitgekomen met de cream, en binnenkort komen de luxere merken ook met hun eigen variant.

Als je het wilt kopen en zeker wilt weten dat je geen nepproduct koopt raad ik je aan om te bestellen bij 1 van de volgende websites: prettyandcutegmarket, bbcreamshop. Deze sites kopen het direct bij de fabrikant en hebben documenten om te bewijzen dat het echt is.

Voor BB cream betaal je tussen de 3 en 50 euro. Een 3 euro variant is vaak een hele kleine verpakking, die makkelijk is voor vakantie. Hoe meer je betaalt, hoe meer extra´s je kunt verwachten. Verwacht bijvoorbeeld meer spf, een hygiënischere verpakking, zelf bruinende werking, een matte cream of een waar je geen poeder meer bij nodig hebt.

Foto’s via Strategiesagainstacne, Beautysquad, Albayyariclinic, Chiqforher en Inwithskin

Leave a Reply

Your email address will not be published.