Collageen supplementen: zin of onzin?

Collageen supplementen: zin of onzin?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat onder andere de huid haar stevigheid geeft.1-2 Nu zien we steeds vaker supplementen verschijnen die je huid van binnenuit zouden voeden. Waarom zou je dat nemen, en heeft het wel zin?

Collageen is een eiwit dat ons lichaam zelf produceert. Daarvan bestaan er 3 soorten: type I, type II en type III. Het type dat we in onze huid terugvinden zijn de eerste en derde, waarvan zo’n 80% uit type 1 bestaat. Collageen vinden we ook op andere plekken in het lichaam terug, zoals de bloedvaten, pezen, gewrichten, botten, banden en kraakbeen. Collageen zorgt namelijk onder andere voor structurele ondersteuning. Ook bij weefselonderhoud en weefselherstel is collageen betrokken.1-2

De collageen die je terugvindt in supplementen wordt over het algemeen gemaakt uit de huiden van vissen en runderen. Deze bevatten namelijk veel gelatine waaruit na hydrolyseren (opbreken in kleinere deeltjes) collageen ontstaat. Collageen producten voor veganisten zitten net iets anders in elkaar. Deze bevatten dus geen collageen, maar ingrediënten die op een andere manier bijdragen aan de inwendige huidverzorging of de lichaamseigen collageenproductie ondersteunen.* Zo is de Vegan Collageen Boost van Smoothly op basis van vitamine B2, vitamine C en hyaluronzuur.

Collageen productie niet eeuwig optimaal

Naarmate we ouder worden, en daar ontkomt niemand aan, neemt onze eigen productie van collageen af. Rook je of ben je een echte zonliefhebber dan gaat dit zelfs nog wat sneller. Deze factoren zijn dan ook in verband gebracht met een huid die haar volume en stevigheid verliest. Laten we vooropstellen dat er niets mis is met verouderen, dat doen we immers allemaal. Maar liever niet sneller dan nodig. In dat geval is het ideaal wanneer we onze huid van binnenuit wat extra ondersteuning kunnen bieden.

Hoe kom je als vegan aan collageen?

Vegan collageen bestaat niet. Toch zien we vegan collageen supplementen. Hoe zit dat precies? Deze collageen producten bevatten ingrediënten die een rol spelen in de huid of bij de lichaamseigen collageenproductie. Een belangrijke is vitamine C. Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen wat de stevigheid van de huid ondersteunt.* Bijkomend voordeel is dat vitamine C een antioxidatieve werking heeft, en de cellen helpt beschermen tegen invloeden van zonlicht.*

Ook riboflavine, vitamine B2, is een geliefd ingrediënt om de huid van binnenuit te voeden.* Het nutriënt uit de B-familie ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en past daarom goed in supplementen voor de inwendige huidverzorging.

Geef je huid wat extra liefde van binnenuit

Je kunt nog zoveel smeren met crèmes als dat je wilt, maar een goede huidverzorging begint van binnenuit. Dit doe je met nutriënten die de eigen vorming van collageen ondersteunen en de huid helpen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hoewel dit in de basis altijd bij een gezond eetpatroon begint, kan een supplement dit net iets makkelijker maken.

Goedgekeurde gezondheidsclaims

]*Vitamine B2, voor inwendige huidverzorging.

*Vitamine B2, voedt de huid van binnenuit.

*Vitamine B2 ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.

*Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen wat de huid verstevigt.

*Vitamine C, voor inwendige huidverzorging.

*Vitamine C heeft een antioxidatieve werking. *Vitamine C helpt de cellen beschermen tegen invloeden van buitenaf, waaronder zonlicht.

Referenties:

  1. Zhao, C., Xiao, Y., Ling, S., Pei, Y., & Ren, J. (2021). Structure of Collagen. Methods in molecular biology (Clifton, N.J.), 2347, 17–25.
  2. Reilly DM, Lozano J. Skin collagen through the lifestages: importance for skin health and beauty. Plast Aesthet Res 2021;8:2.