Consumentenbond waarschuwt voor buitenlandse beautysites

Consumentenbond waarschuwt voor buitenlandse beautysites
De Consumentenbond waarschuwt voor buitenlandse beautysites. Verschillende websites lokken consumenten met goedkope proefpakketjes met beautyproducten waarna een hele dure vervolgzending volgt.

In zeer korte tijd zijn op Klachtenkompas, het klachtenforum van de Consumentenbond, honderden klachten binnengekomen over Health CP en de daarbij horende sites Pureandnew.com en Beautycatch.com. Op websites zoals Facebook biedt het bedrijf uit Denemarken voor 3 of 4 euro proefpakketten voor anti-rimpel crèmes aan. Hierna volgt echter ook een 2de zending van 165 euro.

De klagers zeggen dat het onduidelijk is dat ze met het bestellen van het proefpakket ook vastzitten aan de vervolgzending. Deze informatie staat verstopt in de algemene voorwaarden, die in het Engels zijn. De proefzending kan alleen via een creditcard betaald worden, hierna schrijft het bedrijf automatisch het bedrag voor de vervolgzending af.

Vervolgzending is niet verplicht

Volgens de Consumentenbond is de opname in de algemene voorwaarden niet voldoende om de vervolgzending te moeten afnemen. Deze moeten echt onderdeel zijn van het aanbod en niet alleen in de algemene voorwaarden staan die ook nog eens in een andere taal zijn. De Consumentenbond adviseert mensen die de 2de zending niet willen om de afgeschreven bedragen te betwisten bij de creditcardmaatschappij en om een terugboeking te vragen. Hiervoor is geen opzegging van het abonnement of bewijs van retourzending van de producten nodig, omdat er voor de vervolgzending geen rechtsgeldige overeenkomst is.