De geschiedenis van blush


Make-up lijkt van deze tijd, maar is in werkelijkheid al eeuwenoud. De Egyptenaren kende 3000 jaar voor onze jaartelling namelijk al poeders, oogpotloden en huidcrèmes. In die tijd gebruikte ze ook al rouge en blush. Maar wat is eigenlijk de exacte geschiedenis achter dit make-up item?

Net als veel make-up, komt rouge oorspronkelijk uit Egypte. In de westerse wereld werd deze make-up niet gewaardeerd. Momenteel wil iedereen bruin zijn, maar vroeger was een superbleke huid juist de trend. Dit stond namelijk voor welvaart. Veel mensen die van adel waren, hadden een porselein witte huid. Het ‘gewone volk’ moesten ploeteren op het land waardoor zij een bruine kleur hadden en dit stond voor armoede.

Rode wangen een trend

Rode wangen werden als eerst geaccepteerd in Frankrijk. Daar vonden mensen rode lippen en wangen eerst ordinair, maar na de revolutie werd het een trend. Vrouwen gebruikten de meest vreemde dingen om een rode kleur te creëren. Ze maakte goedjes van rode bessen, bieten, lood, kwik en kleine hoeveelheden arsenicum, knepen in hun eigen wangen of gebruikte bloed.

Rond de 20ste eeuw brak opzichtige make-up voorzichtige door in de westerse wereld. In de jaren 80 sloegen dames een beetje door en maakten hun wangen vaak knalrood met rouge. Vandaag de dag smeren wij vrouwen nog vaak rode poeder op onze wangen voor een gezonde gloed, maar dan wel op een subtielere manier.