De geschiedenis van lippenstift


Eerder was het al de beurt aan de nagellak, mascara en parfum. In dit artikel gaan we in op de geschiedenis van de lippenstift.

Bijna driekwart van de vrouwen maakt weleens gebruik van een lippenstift, dit product behoort daarom tot een van de populairste items in onze make-up tasjes. Lippenstift is er in veel verschillende kleuren, toch is een rode tint bij de meeste vrouwen favoriet.

De vrouwen in de prehistorie waren de eerste die hun lippen kleurden. In deze tijd bestonden er natuurlijk nog niet de lippenstift zoals we die nou kennen, de dames maakten toen gebruik van natuurlijke producten. Ook de kleur rood was toen al erg populair, deze werd gemaakt door een combinatie van klei en rode bessen.

Oude Egypte

Zoals bijna alle andere beautyproducten maakten ze ook in het Oude Egypte al gebruik van een lipkleuring. Cleopatra hield van mooie rode lippen en maakte gebruik van verschillende ingrediënten. Naast de klei en rode bessen plette ze kevers. Uit de kevers kwam een rode vloeistof vrij waarmee ze haar lippen verfden. Voor de glans maakte ze gebruik van vissenschubben. Vandaag de dag wordt de glans in een lippenstift gemaakt door synthetische producten al schijnen er nog steeds een aantal merken gebruik te maken van vissenschubben. Volgende keer dat je een nieuwe lippenstift koopt toch maar even het etiketje checken?

Tijdens de Gouden Tijd van de Islam vond een Arabische onderzoeker een lippenstift uit in vaste vorm. De onderzoeker maakte een geparfumeerd stokje opgerold in een papiertje. In de 16e eeuw werd de lippenstift erg populair in Engeland dankzij koningin Elizabeth I. Zij droeg bijna altijd een felle rode kleur op haar lippen die in groot contrast stonden met haar bleke huid. De lippenstift van toen was een mengsel van onder andere bijenwas, henna, klei en kersensap.

Maurice Levy

In 1915 begon de lippenstift steeds meer te lijken op de lippenstift zoals we die nu kennen. De Amerikaanse Maurice Levy vond de metalen draaihuls uit die nu nog steeds gebruikt word. Grappig weetje, in 1924 is lippenstift in Amerika een tijdje verboden geweest. In de lippenstift zouden gevaarlijke ingrediënten zitten. Vooral voor mannen was de lippenstift gevaarlijk, die zouden deze stoffen binnen kunnen krijgen tijdens het zoenen van een vrouw.

In de jaren 50 werden lippenstiften zoals we die nu kennen voor het eerst gemaakt. Max Factor en Revlon waren 1 van de eerste merken die een lippenstift op de markt brachten. De filmindustrie zorgde er voor dat lippenstift ook steeds populairder werd onder het gewone volk, op het filmdoek zagen we veel rood gestifte lippen voorbij komen. Ook nu is lippenstift nog steeds 1 van de meest populaire make-up producten. Er zijn veer verschillende kleuren en soorten lippenstift te koop en gelukkig hoeven wij zelf geen kevers meer te vermorzelen voor dat mooie kleurtje op onze lippen.