Kinder make-up: wel of niet?


In veel speelgoedwinkels kunnen kinderen terecht voor kinder make-up zoals mascara, lipgloss, oogschaduw en glitterproducten. Erg leuk voor een verkleedfeestje of moeten kinderen zich helemaal niet bezig houden met make-up?

Kinderen zijn dol op make-up. Je kunt de meiden er uren mee zoet houden en ze vinden het fantastisch om zich te verkleden als prinsesjes. Kinder make-up is onschuldig, toch? Of is het niet verantwoord om je kind op jonge leeftijd al te confronteren met het schoonheidsideaal?

Wel kinder make-up

Kinderen kunnen make-up natuurlijk op 2 verschillende manieren gebruiken: om mee te spelen of om mooier van te worden. In het eerste geval kan kinder make-up eigenlijk geen kwaad. Kinderen vinden het heerlijk om zich te verkleden als een heks, prinses of popster. En wat is dan eigenlijk het verschil met schmink? Zolang het spelenderwijs gebruikt wordt, is er helemaal niets aan de hand!

Natuurlijk komt er ook een tijd dat je kind opgemaakt naar school wilt. Uiteindelijk krijgen alle meiden die leeftijd. Ze zien het om zich heen in de klas en willen er ook mooi en volwassen uitzien. Als je het toestaat, kun je wel duidelijke afspraken maken. Wel mascara en een beetje lipgloss, maar geen foundation op dat jonge tere perzik huidje!

Geen kinder make-up

Het lijkt erop dat kinderen steeds sneller volwassen worden. Ze willen make-up dragen en ze zijn onder de indruk van modellen en actrices. Waar is de tijd gebleven dat kinderen zich als clown lieten schminken? Nu willen kids van 6 opgemaakt worden als prinses met veel oogschaduw en lipgloss! De tijd dat niet alleen tieners, maar ook kinderen beïnvloedt worden door het schoonheidsideaal lijkt steeds dichter bij te komen.

Het toppunt is nog wel de schoonheidssalons speciaal voor kinderen. In New York kunnen kinderen op veel plekken terecht voor manicure, pedicure en gezichtsbehandelingen. De bekendste salon is Drybar. Deze kwam vorig jaar volop in het nieuws omdat zij een bikiniwax voor kinderen aanboden. Daarnaast konden de kleine beautypoppetjes hier ook terecht om hun wenkbrauwen te laten epileren.

Dit zijn extreme voorbeelden en geen onschuldige kinder make-up meer, maar is het niet de taak van ouders om hun kinderen hiertegen te beschermen? Want als ze op 8-jarige leeftijd als opgemaakte barbiepopjes door het huis paraderen, vragen ze op hun 12de dalijk nog een borstvergroting voor hun verjaardag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.