Rolgordijnen voor een goede nachtrust

Rolgordijnen voor een goede nachtrust

Ongeveer een derde van ons leven brengen we slapend door. Gemiddeld maken Nederlanders nachten van iets meer dan zeven uur en dat lijkt allemaal prima. Toch blijkt uit onderzoek dat meer dan zestig procent van de Nederlanders ontevreden is over de eigen slaapkwaliteit. Nu is dit niet het moment om over alle mogelijke problemen uit te wijden die iemands slaap kunnen belemmeren zoals angst en stress, maar wat we wel kunnen melden is dat raamdecoratie voor een goede nachtrust heus belangrijk is. We leggen het uit.

Volgens slaapexperts gaat het eigenlijk niet zozeer om hoeveel uren je slaapt, maar vooral om de slaapkwaliteit. Om daar zelf aan te werken is het belangrijk om regelmaat in te bouwen. Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en sta ook weer op dezelfde tijd op. Dat geeft een gericht slaappatroon waar je lijf en je geest aan wennen. Gemiddeld heb je aan zeven tot negen uren slaap genoeg. Andere tips zijn: neem geen zware maaltijd vlak voor het slapen en vermijd cafeïne.

Kies voor rolgordijnen in een rustgevende kleur

De ruimte waarin je slaapt is ook van invloed op de intensiteit van die slaapuren. Zorg voor een kamer waar voldoende zuurstof is. Zet niet alleen overdag, maar vooral ook ’s nachts het raam op een kier, plaats planten in de kamer en zorg voor rust. Dat laatste doe je door de slaapkamer zo in te richten dat deze jou rust geeft. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar er is een aantal heldere adviezen. Kies in ieder geval voor rustgevende kleuren op muren en voor bijvoorbeeld je raamdecoratie zoals rolgordijnen. Dat wil heus niet zeggen dat je alles wit moet laten. Een zachtblauw of lichtgroen zijn kleuren die rustgevend zijn.

Zoals gezegd is iedere keuze persoonlijk maar uit onderzoek blijken blauwtinten echt kalmerend te werken en kan het zelfs een (hoge) hartslag verlagen. Het geeft een gevoel van sereniteit en dat is wat je wilt als je lekker slapen gaat. Rolgordijnen in een blauwtint zijn dan ook helemaal zo gek niet. Groen werkt eveneens rustgevend. Het geeft een aards effect en completeer je dit met planten dan heb je een mooie slaapkamerstijl te pakken.

Rolgordijn in okergeel? Kan prima

Ben je fan van geel? Ook dat is goed mogelijk, maar heeft wel een ander effect. Geel is een opwekkende kleur. Wakker worden in een kamer in geel of met gele accenten kan dus best goed werken voor je humeur. Misschien is het voor het inslapen minder geschikt, maar als je echt van geel houdt, zou je ervoor kunnen kiezen. Je kiest dan gericht voor die kleur maar verft er niet een totale wand mee. Je kiest voor accessoires in deze kleur. Of wat te denken van een rolgordijn in mooi okergeel. Dat is voor de slaapkamer een prima kleur. Okergeel is namelijk geen felle kleur geel. Zo kun je bij verschillende kleuren de meest rustige variant vinden, mits je let op de toon ervan. Dat wil zeggen de hardheid of de felheid. Okergeel is niet schreeuwerig, maar geeft juist een rustig gevoel. Welterusten!