We gebruiken cosmetica veelal om ons verzorgd en mooier te voelen. In sommige van deze cosmeticaproducten zitten echter schadelijke ingrediënten, die je eerder slecht dan goed kunnen doen. Hieronder heb ik een paar van deze ingrediënten voor je op een rijtje gezet.
Parabenen
Parabenen worden in cosmetica veelal gebruikt als conserveermiddel. Deze stoffen dragen echter meerdere risico’s met zich mee. Zo is er onder andere een link gelegd tussen het gebruik van parabenen en vroegtijdige veroudering van de huid. Daarnaast zouden deze stoffen mogelijk het risico op borstkanker kunnen vergroten, omdat ze een verhogende werking kunnen hebben op het oestrogeengehalte in het lichaam.
BHT en BHA
BHT en BHA zijn 2 antioxidanten die ook dienst doen als conserveermiddel in verschillende cosmetica. Hoewel antioxidanten vaak een gezonde werking hebben, is dat bij deze stoffen echter niet het geval. Zo kan het gebruik van BHT en BHA onder andere schadelijk zijn voor je lever. Verder kunnen de stoffen allergische reacties veroorzaken en zouden ze mogelijk een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van tumoren. BHT en BHA worden meestal onder de bijbehorende E-nummers vermeld, namelijk E321 en E320.
Minerale oliën
Minerale oliën worden in cosmeticaproducten vaak gebruikt als vochtinbrengers. Hoewel deze oliën vaak goed hun werk lijken te doen, is dit toch niet helemaal waar. Er wordt namelijk een soort laagje over de huid gelegd, wat de natuurlijke huidbarrière-functie verstoort. Hierdoor wordt mede de opname van goede vitamines en mineralen belemmerd. Daarbij kan het gebruik van minerale oliën je poriën verstoppen en schijnt het zelfs te kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid.
Parfum
Parfum geeft cosmetica een aangenamere geur, waardoor de producten aantrekkelijker worden voor de consument. Deze geurstof kan de huid irriteren en ook andere allergische reacties veroorzaken. Verder kan het gebruik van parfumhoudende producten leiden tot duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. Er kunnen bovendien nog astmatische reacties optreden, vooral bij personen die al last hebben van longproblemen.
Propyleenglycol
Propyleenglycol, ofwel E1520, wordt meestal in cosmetica verwerkt vanwege zijn vochtvasthoudende eigenschappen. Hoewel deze stof daardoor een positieve werking heeft op het vochtgehalte van de huid, brengt het gebruik van propyleenglycol ook een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan het irritaties bij de huid opwekken en als het in de ogen komt, leidt het mogelijk tot een bindvliesontsteking. Daarbij schijnt deze stof zelfs lever- en nierproblemen te kunnen veroorzaken, wanneer je een te hoge concentratie binnenkrijgt.
Triclosan
Triclosan is een antibacteriële stof, die vaak dienst doet als geurbestrijder en conserveermiddel. Deze stof komt onder andere voor in zeep en deodorant. Verschillende autoriteiten, waaronder de Amerikaanse Food and Drug Administration, waarschuwen echter voor de kankerverwekkende eigenschappen van triclosan. Daarnaast zou deze stof ook kunnen leiden tot hormonale verstoringen en is het erg slecht voor het milieu.
Diethanolamine
Diethanolamine, afgekort DEA, wordt onder andere in shampoo en zeep verwerkt. Deze stof is mede verantwoordelijk voor de vloeibaarheid van cosmetica. Wanneer diethanolamine in aanraking komt met bepaalde ingrediënten die zich in de producten bevinden, kan het zich vormen tot een kankerverwekkende stof. Dit kan niet alleen je hormoonstelsel aantasten, maar geeft ook een verhoogt risico op verschillende soorten kanker.