Misschien heb je wel eens gehoord dat van jou of iemand anders de zelfperceptie enorm afwijkt van de werkelijkheid en daarmee uit de hand loopt. Dit is dan ook niet niets en het kan grote gevolgen hebben. In dit artikel zullen we je meer vertellen over zelfperceptie door allereerst uit te leggen wat het is en vervolgens een aantal voorbeelden te schetsen. Tot slot zullen we aangeven wat je het beste kunt doen als jouw zelfperceptie of die van iemand anders enorm uit de hand dreigt te lopen.
Wat is zelfperceptie?
Ten eerste is het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat zelfperceptie precies is. Zelfperceptie is het waarnemen van eigen gedrag om daar vervolgens een oordeel over te vormen. In andere woorden is het jouw mening over je eigen gedrag. Je hoopt natuurlijk dat jouw zelfperceptie zoveel mogelijk overeenkomt met de werkelijkheid, maar dit is helaas niet altijd het geval. Zo kan jij bijvoorbeeld denken dat een bepaald gedrag niet heel ernstig is, maar kan je omgeving daar anders over denken.
Een verslaving
Dit is bijvoorbeeld vaak terug te zien bij verslavingen. Wanneer iemand verslaafd is kan hij of zelf vaak de verslaving onderschatten. Hij of zij vind het gedrag oftewel nog wel meevallen, terwijl dat bijvoorbeeld de ouders of andere naasten die heel anders zien. De zelfperceptie van de verslaafde komt dan niet overeen met de werkelijkheid. Hierdoor is het bij een verslaving dan ook goed om hulp in te schakelen van professionals die kunnen doordringen tot de verslaafde en duidelijk kunnen maken dat zijn zelfperceptie niet overeenkomt met de werkelijkheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg afkickklinieken te vinden, waardoor je bijvoorbeeld kunt zoeken op kliniek Breda en er snel één bij jou in de buurt zult vinden.
Een eetstoornis
Daarnaast komt de zelfperceptie van iemand met een eetstoornis vaak ook niet overeen met de werkelijkheid. Zo voelt iemand zich met een eetstoornis vaak te dik of te dun, waardoor diegene zijn of haar eetgedrag zo dusdanig aanpast dat er sprake is van een eetstoornis. Vaak worden mensen hierdoor onzeker over hun uiterlijk en vind diegene zichzelf dus te dik of te dun, terwijl dit niet overeenkomt met de werkelijkheid. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om hulp in te schakelen van professionals bij een kliniek voor stoornissen. Ook bij een eetstoornis is het belangrijk dat diegene bewust wordt gemaakt van zijn of haar zelfbeeld.