Heb jij last van de huidstoornis Porexia?

huidstoornis Porexia
Na eetstoornissen zijn er tegenwoordig ook huidstoornissen. Bij Porexia is een patiënte geobsedeerd door haar poriën.

Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de Amerikaanse vrouwen haar poriën te groot vindt. Dermatologen hebben deze stoornis, waarbij de patiënte obsessief bezig is met haar poriën, Porexia genoemd. De vrouwen uit de studie zouden veel over hebben voor kleinere poriën. Zo gaf 23 procent aan te stoppen met alcohol drinken en 17 procent zou social media verbannen. Verder zou 11 procent haar benen niet meer scheren als ze hierdoor fijnere poriën zou krijgen. Ook gaf 1 op de 3 vrouwen aan haar poriën een groter probleem te vinden dan haar rimpels.

Hoe verklein je poriën?

Volgens de dermatologen heeft de gemiddelde vrouw zo’n 20.000 poriën in haar gezicht. De grootte is voornamelijk genetisch bepaald en zou niet voorgoed vergroot of verkleind kunnen worden door middel van beautyproducten. Een laserbehandeling kan het formaat van de poriën echter wel veranderen.

Het uitknijpen van pukkels en teveel zon maken de poriën duidelijker zichtbaar. Door dode huidcellen, vuil en olie kunnen poriën verstopt raken waardoor ze meer opvallen. Dagelijks je gezicht reinigen en verzorgen kan dit voor een grootdeel voorkomen.