Wat je moet weten over een droge huid


Feitjes over een droge huid zijn altijd handig om te weten, maar ze zijn vooral gunstig wanneer het weer veel kouder wordt. Als je rekening wilt houden met dit vervelende probleem, dan zijn de volgende weetjes over een droge huid erg handig.

Wassen

Het geeft je niet bepaald een fris gevoel, maar toch is het belangrijk om jezelf niet elke dag te wassen. Door het vele water worden de natuurlijke oliën in je huid aangetast en de droge huid alleen maar verergerd. Als je dit geen fijn idee vindt, kun je ook proberen minder lang te douchen. Gebruik tijdens het wassen het liefst zeep op basis van olie, dit bevat minder schadelijke producten. Normale zeep schuimt heel veel, hierdoor wordt je huid sneller ontvet en dus schraler.

Afdrogen

Nadat je jezelf hebt gewassen is het afdrogen een belangrijk onderdeel om mee rekening te houden. Gebruik een handdoek alleen om je af te deppen, wrijven kan ervoor zorgen dat de huid door de dikke stof open springt of geïrriteerd raakt.

Omgeving

De oorzaak van een droge huid kan door je werk of thuisomgeving komen. Want de airco op je kantoor zorgt ervoor dat de vocht uit de lucht verdwijnt en dit geldt ook voor de verwarming. Een eenvoudige manier om deze droogte te bestrijden is door gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Daarnaast kun je jezelf beschermen met een hydraterende hand of bodycrème.

Kleding

Een schrale huid en jeuk kan ook door bepaalde stoffen van kleding komen. Synthetische en wollen materialen kunnen namelijk irritatie veroorzaken door wrijving met je huid. Het beste kun je alleen katoen en natuurlijke materialen aantrekken zodat de huid kan ademen en er geen gevoelige wrijving ontstaat.

Drinken

De beste manier om in te spelen op een droge huid is het drinken van veel water. Omdat je lichaam je huid niet genoeg vocht kan geven kun jij hierbij een handje helpen. Voor het beste resultaat moet je wel zo ongeveer 8 glazen water drinken.

Weer

De seizoenen en de verschillende temperaturen doen ook niet veel goeds voor je huid. Koud weer en harde wind zorgen voor uitdroging. Zorg er dan ook voor dat je voldoende bent aangekleed voordat je naar buiten gaat, trek bijvoorbeeld handschoenen aan.

Dokter

Wanneer je last hebt van een ernstige en zeer pijnlijke droge huid kun je het beste een arts raadplegen. Er zijn een aantal aandoeningen zoals eczeem of een trage schildklier die alleen met medicatie zijn te verhelpen. Negeer niet langer de signalen als je al veel middeltjes hebt geprobeerd en je klachten blijven.

Verzorging

Het is belangrijk om een droge huid met de juiste crèmes en producten te reinigen en verzorgen. Als je wilt weten welke producten hierbij helpen kun je het artikel over de verzorging van droge huid lezen.