Zo knijp je het beste een puistje uit: 7 tips & tricks

Tips door Naomi

We doen allemaal alsof we het niet doen, maar laten we eerlijk zijn: een puistje uitknijpen is soms gewoon té verleidelijk. Je weet dat je het beter niet kunt doen, maar dat glimmende witte kopje lijkt je gewoon uit te dagen. Gelukkig zijn er manieren om het 'veilig' te doen, zodat de schade meevalt. Met deze 7 tips knijp je een puistje uit als een pro (of in elk geval zonder drama).

1. Wacht tot het juiste moment

Niet ieder puistje is klaar om uitgedrukt te worden. Je kunt het beste wachten tot er een duidelijk wit kopje op zit. Is ‘ie nog rood en pijnlijk? Dan laat je ‘m beter met rust. Echt waar, knijpen in een onderhuidse pukkel zorgt alleen maar voor meer puistjes en littekens.

2. Was je handen én je gezicht

Voordat je gaat knijpen, eerst schoon schip maken. Was je handen goed met zeep en reinig je gezicht met een milde cleanser. Zo voorkom je dat bacteriën vrij spel krijgen en je het alleen maar erger maakt.

3. Warm washandje

Leg een paar minuten een warm (niet heet!) washandje op het puistje. Dat helpt om de porie wat open te zetten en maakt het knijpen een stuk makkelijker, én minder pijnlijk.

4. Een schone tissue

Wikkel je vingers in een schoon tissue of gebruik twee wattenstaafjes. Dit zorgt ervoor dat je geen bacteriën van je nagels in je huid drukt. Ga voorzichtig te werk en duw zachtjes rondom het puistje, niet recht van boven.

Puistje
Beeld: Pexels

5. Stop op tijd met uitdrukken

Komt er niets uit? Dan is het gewoon nog geen tijd. Forceer het niet, want dan loop je het risico op littekens of een veel bozere pukkel morgen. En daar wordt niemand blij van.

6. Reinig opnieuw

Yes, gelukt? Mooi zo. Maak het gebied daarna meteen schoon met bijvoorbeeld een beetje toner of ontsmettende lotion. Zo voorkom je dat er opnieuw een ontsteking ontstaat.

7. Geef je huid wat liefde

Sluit af met een kalmerende crème of gel, bijvoorbeeld met aloë vera of zink. En daarna? Handen thuis! Geef je huid de tijd om goed te herstellen.

Puistjes voorkomen

Hieronder nog wat middeltjes die goed werken tegen puistjes:

  • La Roche-Posay Effaclar Duo(+) - Deze alleskunner vermindert puistjes, roodheid én littekentjes. Werkt ontstekingsremmend zonder de huid uit te drogen. Ideaal als dag- of nachtverzorging.
  • Vichy Normaderm Phytosolution Purifying Cleansing Gel - Een frisse gel die onzuiverheden en overtollig talg wegspoelt zonder je huid te strippen. Geschikt voor dagelijks gebruik.
  • Avene Cleanance Comedomed - Licht, snel intrekkend en perfect om beginnende puistjes aan te pakken. Reguleert de talgproductie en helpt onderhuidse bultjes te verminderen.
  • Bioderma Sébium H2O Micellaire Reiniging - Een zachte, alcoholvrije manier om je huid grondig te reinigen. Verwijdert vuil, talg en make-up zonder te irriteren.
  • Eucerin DermoPurifyer Oil Control Triple Effect Serum - Richt zich op puistjes, pigmentvlekken en grove poriën. Gaat diep in de poriën en werkt kalmerend én matterend.

Veelgestelde vragen

Hoe geneest een puist het snelst?

Laat de puist met rust en gebruik een product met salicylzuur of benzoylperoxide. Reinig je huid dagelijks en raak je gezicht zo min mogelijk aan.

Waarom komt er bloed na het uitknijpen van een puist?

Bij het uitknijpen beschadig je de huid en kleine bloedvaatjes. Daardoor kan er bloed vrijkomen.

Hoe kan ik een diepe puist verwijderen?

Gebruik warme kompressen om de puist naar de oppervlakte te krijgen. Smeersels met salicylzuur of een bezoek aan de huidtherapeut kunnen ook helpen.

Hoe haal je een puist binnen 1 dag weg?

Helemaal wegkrijgen lukt meestal niet in 1 dag, maar je kunt de puist wel kleiner maken. Gebruik een ijsblokje tegen de zwelling en breng een ontstekingsremmende crème aan.