De geschiedenis van nagellak


Nagellak is een populair beautyproduct. Ik heb zeker zo’n 25 flesjes in de kast staan en de meeste vrouwen misschien nog wel meer. Maar waar komt nagellak eigenlijk vandaan? Hieronder lees je meer over de geschiedenis van nagellak.

De oorsprong van nagellak ligt in China. Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) gebruikten de Chinezen gekleurde nagels om de sociale status van personen te kenmerken. Hoe minder fel de kleur van de nagels hoe lager de rang van de persoon was. Goud- en zilvertinten mochten alleen gedragen worden door mensen van adel, de elite droegen verschillende soorten heldere, opvallende tinten.

De lak die de mensen tijdens de Ming-dynastie gebruikten lijkt niet echt op de nagellak zoals we die nu kennen. De Chinese lak bestond uit eiwitten, gelatine, bijenwas, plantaardige kleurstoffen en Arabische gom.

Oude Egypte

Ook in het oude Egypte waren gelakte nagels al een trend. De Egyptenaren gebruikten een mengsel van henna en bloed om hun nagels roodbruin te kleuren. Ook hier gold, hoe hoger de rang hoe feller de nagels.

Vervolgens verdween de nagellak even uit beeld, maar maakte in de 19e eeuw opnieuw haar opwachting. In die tijd masseerden vrouwen gekleurde crèmes of poeders op hun nagels. Daarna werden de nagels met een zacht stuk leer opgepoetst om ze extra te laten glanzen.

Pas in 1920 werd nagellak uitgevonden zoals we deze nu kennen. Michelle Manard heeft de nagellak uitgevonden en werd geïnspireerd door de ingrediënten van autolak. Natuurlijk blijven de ingrediënten van nagellak constant veranderen, elk nagellakmerk claimt om de zoveel tijd wel een beter formule te hebben bedacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.